toggle menu

Veranderingen in 2018: Zorgtoeslag stijgt, hoger btw-tarief shampoo

Veranderingen in 2018: Zorgtoeslag stijgt, hoger btw-tarief shampoo

Een pakje sigaretten wordt duurder, de btw op shampoo gaat omhoog, de zorgtoeslag stijgt en de AOW-leeftijd ook. Wie trouwt in 2018 doet dat niet meer vanzelf in algehele gemeenschap van goederen. Wat verandert er voor jou in 2018? Radar zet enkele veranderingen voor jou (en je portemonnee) op een rijtje.

Sigaretten en shag duurder

De tabaksaccijns stijgt per 1 april 2018. Een pakje met 20 sigaretten wordt 18 cent duurder en een pakje shag van 40 gram 36 cent.

Energiebelasting omhoog

De tarieven voor de energiebelasting stijgen. In dit overzicht van de Rijksoverheid (download de pdf) onder kopje 4.14 vind je de exacte nieuwe prijzen per kubieke meter (aardgas) en per kilowattuur (elektriciteit).

Ouderenkorting

De ouderenkorting stijgt met 115 euro, en komt dit jaar uit op 1418 euro. Als je de AOW-leeftijd hebt bereikt kun je deze korting bij je belastingaangifte krijgen. Je moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Gebruik deze tool van de Belastingdienst om te checken of je recht hebt op ouderenkorting

AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd gaat met 3 maanden omhoog naar 66 jaar. Dit was 65 + 9 maanden.

Kinderopvangtoeslag gaat omhoog

Met deze tabel van de Rijksoverheid check je hoeveel toeslag je in 2018 ontvangt. Je kunt ook een proefberekening maken.

Zorgtoeslag stijgt

De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt met 73 euro en voor partners met 79 euro. Op hoeveel zorgtoeslag heb jij recht? Je kunt het berekenen met deze tool van de Belastingdienst.

Basispakket zorgverzekering: ziekenvervoer en oefentherapie toegevoegd

In de basisverzekering zit nu onder meer ziekenvervoer voor kankerpatiënten die immuuntherapie krijgen. Bovendien krijgen mensen met artrose aan heup- en kniegewrichten nu twaalf behandelingen voor oefentherapie vergoed. Lees meer op Zorgnu.

Hoog btw-tarief voor shampoo en tandpasta

Alleen geregistreerde geneesmiddelen vallen per 1 janauri onder het verlaagde btw-tarief van 6 procent. Voor tandpasta, shampoo en zonnebrandmiddelen geldt het tarief van 21 procent.

Lees ook: Duurder uit in drogisterij door hoger btw-tarief

Risicohonden

Baasjes met een risicohond moeten verplicht een gedragscursus voor honden volgen. Deze risicohonden, waaronder bijvoorbeeld de pitbull en de Amerikaanse Stafford, zijn gefokt om goed te kunnen vechten. Meer over risicohonden bij de Rijksoverheid.

Niet automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd

Vanaf 2018 wordt elke nieuwe echtelijke verbintenis gesloten op huwelijkse voorwaarden. Wie toch wil trouwen in gemeenschap van goederen, moet dat apart regelen bij de notaris.

Lees ook: Trouwen in 2018: zijn huwelijkse voorwaarden nog nodig?

Meer veranderingen?

Op de website van de Rijksoverheid vind je meer veranderingen per 2018.

Bron: Rijksoverheid

Ook interessant