toggle menu

Vind gratis boeken in het wild dankzij De Boekenjagers

Vind gratis boeken in het wild dankzij De Boekenjagers

Voor boeken hoef je niet meer naar de winkel of de bieb, en geld uitgeven is ook niet meer nodig. Dankzij De Boekenjagers kun je ze 'gewoon' op straat vinden, keurig verpakt en met een briefje erbij: 'Gefeliciteerd met je vondst!'

Tussen het vlees in de vriezer van de supermarkt, in het fotohokje op het station, aan de voet van een standbeeld: op de gekste plaatsen kun je tegenwoordig mooie tweedehands boeken tegenkomen. Ze worden er verstopt (en gevonden) door leden van Facebookgroep De Boekenjagers.

Voor liefhebbers van lezen en speuren

Wanneer zij een boek uit hebben, leggen ze het ergens in Nederland neer en plaatsen ze aanwijzingen, vaak met foto's, in de Facebookgroep. Daarmee is 'de jacht' geopend: andere liefhebbers van lezen en speuren kunnen er nu naar op zoek.

'Het is boeken ruilen, maar dan spannender', aldus de toelichting op de groepspagina.

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat een nietsvermoedend niet-lid het boek aantreft - het ligt immers op een openbare plek. Een bijgesloten briefje van de verstopper biedt dan uitkomst: daarop staat uitgelegd wat Boekenjagers inhoudt, en dat de lezer op Facebook kan laten weten dat het boek in goede handen is.

Pokémon Go, maar dan voor boeken

Zowel de naam als het concept zijn overgewaaid uit België. Daar bedacht de Waalse schooldirecteur Aveline Grégoire 'Chasseurs de livres' toen ze met haar zoons op Pokémon aan het jagen was. Dit idee sloeg aan: haar publieke Facebookgroep telt inmiddels zo'n 75.000 leden.
Bij de Vlaamse variant hebben zich ruim 6.400 jagers aangesloten en inmiddels is er dus ook een Nederlandse, die de laatste tijd gestaag groeit.


Het boek van Ilona ligt ergens op dit station

Op het moment van schrijven staat de teller op bijna 1.000 Nederlandse boekenjagers. Die wonen verspreid over het hele land, en dat zie je terug in de verstopplekken: van een fietsenstalling in Rotterdam tot een treinstation in Eindhoven en van een Albert Heijn in Oosterwolde tot een sportveld in Hoorn.


Rolanda heeft de koeling van de supermarkt als verstoppplek gekozen

Maar met het huidige aantal leden is heel Nederland natuurlijk nog lang niet 'gecoverd'. De Boekenjagers hopen de komende tijd dan ook nog een stuk groter te groeien. Dan ligt er binnenkort bij iedereen misschien altijd wel wat te lezen in de buurt, en hoeven er geen boeken meer bij het oud papier.

Nieuwsgierig geworden? Als je een Facebookaccount hebt, kun je je hier aanmelden voor De Boekenjagers.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant