toggle menu

Vlucht geannuleerd, vliegtuigmaatschappij failliet: wat kun je doen?

Vlucht geannuleerd, vliegtuigmaatschappij failliet: wat kun je doen?

Wat kun je doen als je vlucht geannuleerd wordt? En wat als je vakantie in het water valt omdat de vliegtuigmaatschappij een faillissement heeft aangevraagd?

Piloten van Ryanair gaan mogelijk staken en touroperator FlyOrange is failliet verklaard.

Had jij een tripje geboekt met een van deze partijen, of is je vliegreis om een andere reden niet doorgegaan? Via deze website check je wat je rechten zijn en via deze site controleer je of er sprake is van speciale omstandigheden waardoor je geen recht hebt op een vergoeding.

Heb jij de afgelopen twaalf maanden gevlogen? En heb je toen te maken gehad met een vlucht die door vertraging of annulering meer dan 3 uur later (of helemaal niet) op de bestemming is aangekomen? Vul dan onze enquête in: vertraging met het vliegtuig.

Consumentenrechtadvocaat Caspar Janssens beantwoordde jouw vragen over vergoedingen bij geannuleerde en vertraagde vluchten. Lees het verslag hieronder, of scroll naar beneden voor de video van het gesprek.

Moet een reisorganisatie je inlichten als je terugvlucht niet gaat?

'Jazeker', aldus Janssens. In ieder geval moet de luchtvaartmaatschappij je daarvan op de hoogte brengen, legt hij uit. 'En eigenlijk geldt dat ook voor de reisorganisatie.'

Kun je een vergoeding krijgen van je annuleringsverzekering?

'Helaas niet. Zo'n verzekering is ervoor als je zelf niet op vakantie kan. Bijvoorbeeld als je ziek bent geworden, of als er iemand in je nabije omgeving is overleden.'

Volgens Janssens zouden verzekeraars wel moeten melden dat een faillissement niet onder de vergoeding van een annuleringsverzekering geldt. Nu is het vooral aan consumenten om goed te checken wat precies gedekt wordt.

Wat als je terugvlucht niet gaat?

Bij aankomst op de luchthaven bleek Carla's terugvlucht van Air Berlin 'volledig verdwenen van het vliegveld'. Ze heeft uiteindelijk zelf een andere vlucht geboekt. Janssens noemt het 'bizar', dat een maatschappij zomaar van een vliegveld is verdwenen. 'Formeel is de vlucht gewoon geannuleerd. Dan heb je recht op een vervangende vlucht.'

Carla had daarbij nog een vliegticketverzekering afgesloten, en dan heb je volgens Janssens recht op een restitutie van die alternatieve vlucht.

Moet de reisorganisatie een vervangende vlucht regelen?

Dat hangt ervanaf of je een pakketreis hebt geboekt, legt Janssens uit. Is dat het geval, dan moet de reisorganisatie een andere vlucht voor je regelen. 'Kijk dus goed wat je boekt!', benadrukt hij.

Een pakketreis is een reis waarin alles al is vastgelegd: het aantal dagen is al bepaald, evenals de heen- en terugvlucht. Bovendien kun je bij een pakketreis zelf geen componenten toevoegen.

Dit is een artikel uit oktober 2017, door de redactie bijgewerkt op 7 augustus 2018.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant