Vodafone sluit volgend jaar 3G af, wat nu?

Vodafone sluit volgend jaar 3G af, wat nu?

Telecombedrijf VodafoneZiggo heeft aangekondigd dat op 4 februari 2020 zijn 3G-netwerk uit wordt gezet. Gebruikers die afhankelijk zijn van 3G voor mobiel internet, vallen dan terug op 2G.

Het overgrote deel van de VodafoneZiggo-klanten zal van de wijziging niets merken. Sinds ongeveer 2012 zijn er al 4G-telefoons op de markt en rond 2016 hadden ook de goedkoopste smartphones de techniek aan boord. Weet je niet zeker of jouw telefoon met 4G overweg kan? Dat kun je controleren op de website van VodafoneZiggo.

Welke providers maken gebruik van het netwerk van Vodafone?

In Nederland zijn er vier mobiele netwerken: dat van KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2. Er zijn veel meer dan vier mobiele providers, maar die maken gebruik van deze vier netwerken. Naast Vodafone (en Ziggo Mobiel) is er maar één noemenswaardige provider die het netwerk van Vodafone gebruikt, en dat is Hollandsnieuwe.

Wat kan mijn 3G-telefoon niet meer?

Als je telefoon niet met 4G overweg kan, kun je thuis natuurlijk nog gewoon je wifi blijven gebruiken om te internetten. Buitenshuis blijft het mogelijk om te bellen en sms'en met 2G. Mobiel internet werkt dan alleen heel langzaam of niet.

Andere telefoon nemen

Wil je toch buitenshuis kunnen blijven internetten op je telefoon, ligt het voor de hand om een nieuw toestel aan te schaffen. Dit hoeft niet eens veel geld te kosten, omdat veel mensen nog wel een afgedankte telefoon in een la hebben liggen die wel 4G-functionaliteit heeft. Ergens een tweedehandsje kopen kan ook, daarover kun je hier meer lezen:

Refurbished smartphone: hoe betrouwbaar is een herstelde tweedehands telefoon?

Overstappen naar een andere provider

Als je op je huidige toestel wilt kunnen blijven internetten, kun je voorlopig nog bij andere providers terecht. KPN blijft tot 2022 3G aanbieden en T-Mobile heeft momenteel nog geen plannen om 3G uit te schakelen. Wel zet dat bedrijf in november 2020 zijn 2G-netwerk uit.

Ook interessant