Vraag het Antoinette: Eerst een gratis proefpakket, daarna betaalde overlast

Vraag het Antoinette:  Eerst een gratis proefpakket, daarna betaalde overlast

Het overkomt veel mensen. Je hebt op internet een bestelbon ingevuld voor een gratis proefpakket of je bent telefonisch benaderd. Na dat proefpakket komen er echter vervolgzendingen waarvoor je moet betalen. Klopt dat wel?

Nee, dat klopt niet. Je hoeft alleen iets te betalen als je ook akkoord bent gegaan met de vervolgzendingen. Heb je alleen toestemming gegeven voor het gratis proefpakket, maar niet voor de vervolgzendingen? Dan hoef je de vervolgzendingen niet te betalen. Deze vervolgzendingen zijn namelijk geen onderdeel van de overeenkomst die je hebt gesloten.

Vaak ontvang je bij het proefpakket een brief met de opmerking dat je contact moet opnemen als je geen vervolgzendingen wilt ontvangen. Dit mag niet. Je hoeft alleen akkoord te gaan met de vervolgzendingen als je dit hebt aangegeven tijdens het invullen van de bestelbon op internet of het telefonische contact.

Trap er niet in

Het kan ook zijn dat de verkoper naar de algemene voorwaarden verwijst. Hier staat dan bijvoorbeeld dat je ook vervolgzendingen ontvangt. Een dergelijke voorwaarde is vals en verplicht je geenszins om betaalde vervolgzendingen te ontvangen. De vervolgzendingen moeten onderdeel uit hebben gemaakt van het verkoopgesprek.

Mocht je vervolgzendingen ontvangen, dan is het verstandig om de verkoper te laten weten dat je het hier niet eens bent en dat je daarom de rekening niet betaalt. Antwoordt de verkoper dat je akkoord bent gegaan met de vervolgzendingen? Laat hem dit dan bewijzen door middel van het telefoongesprek of de bestelbon.

Meer over:

Ook interessant