toggle menu

Vraag het Antoinette: Huis (ver)kopen: makelaar of niet?

Vraag het Antoinette:  Huis (ver)kopen: makelaar of niet?

Bij de aankoop of verkoop van een huis wordt vaak een makelaar ingeschakeld. Wat doet een makelaar nu precies als je via hem een huis (ver)koopt? En wat ben je aan hem kwijt? En zou je ook zonder makelaar kunnen?

Een makelaar kan jou adviseren over de prijs waarvoor je het beste kunt kopen of verkopen, hoe en wanneer je het huis krijgt opgeleverd, of het huis goed is onderhouden en daarbij ook alle regels die gelden voor de koper en de verkoper. Een makelaar kan jou ook helpen als je een huis wilt bekijken en hij kan voor jou onderhandelen met de koper of de verkoper.

Je bent niet verplicht om een makelaar te nemen: je mag en kunt ook zelf een huis kopen of verkopen. Het is wel belangrijk dat je je dan goed voorbereid.

Courtage

Je betaalt de makelaar een percentage van het bedrag waarvoor je het huis koopt of verkoopt. Dit bedrag heet de courtage. Je betaalt de courtage meestal over de koopprijs inclusief de btw. Hoeveel je moet betalen, is niet altijd hetzelfde. Soms kun je met de makelaar onderhandelen over het percentage.

De meeste makelaars zijn lid van een vereniging en gebruiken standaard voorwaarden. Is jouw makelaar geen lid van een vereniging, dan gelden er misschien andere voorwaarden. Lees de voorwaarden altijd grondig door voordat je een opdracht geeft en maak duidelijke afspraken over de kosten.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant