Vrijgesteld van overdrachtsbelasting: hoe werkt dat?

Vrijgesteld van overdrachtsbelasting: hoe werkt dat?

Koop je een huis en ben je tussen de 18 en 35 jaar dan kan het zijn dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. De vrijstelling kun je eenmalig inzetten en geldt vanaf april 2021 alleen bij woningen van onder de 400.000 euro.

Voor beleggers geldt dat zij een overdrachtsbelasting betalen van 8 procent. Ben je 35 jaar of ouder dan betaal je 2 procent. De overheid wil met de nieuwe maatregelen starters en doorstromers meer kans geven op de woningmarkt.

Eisen voor de vrijstelling van de overdrachtsbelasting

Wil je gebruik maken van de vrijstelling, dan moet je voldoen aan de volgende eisen:

  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar en koopt een woning waar je zelf in gaat wonen;
  • Je hebt de vrijstelling voor de overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen;
  • De woning is niet duurder dan 400.000 euro wanneer de overdracht na 31 maart 2021 is (tot die datum geldt deze grens niet).

Je hebt een verklaring nodig waarin je aangeeft dat je in aanmerking wil komen voor de vrijstelling. Het maakt overigens niet uit of het al dan niet je eerste koopwoning is. 

Vrijstelling kan bij samen kopen ook voor één koper gelden

Koop je samen met je partner een woning, en is een van beide ouder dan 35 jaar? De vrijstelling geldt voor iedere koper afzonderlijk. De persoon onder de 35 jaar hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen over zijn of haar deel, mits hij of zij voldoet aan de andere voorwaarden.

Je komt dus niet voor de vrijstelling in aanmerking als je woning meer waard is dan 400.000 euro, legt Jeroen Wolfsen, directeur van MoneyWise, een platform voor financieel advies uit. Hij geeft het volgende voorbeeld: 'Als Erik (37 jaar) en Petra (32 jaar) voor 420.000 een huis kopen, na 1 april, waarbij Erik voor 50 procent eigenaar is en Petra voor de andere 50 procent is het dus niet zo dat Petra kan stellen dat zij voor 210.000 in aanmerking komt voor 0 procent. De prijs voor de woning is immers boven de 400.000. euro.'

Met sommige trucjes proberen aanstaande kopers en verkopers de koopprijs van de woning onder de 400.000 euro te krijgen. Of dat verstandig is? Lees ook: 'Trucjes' om toch vrijstelling te krijgen op de overdrachtsbelasting? Pas op!

Ook interessant