Waar moet je op letten als je aankopen doet bij een externe verkoper op bekende websites?

Waar moet je op letten als je aankopen doet bij een externe verkoper op bekende websites?

De tijd dat de grote webshops alleen hun eigen producten verkopen lijkt achter ons te liggen. Steeds meer giganten als Bol.com en Amazon kiezen ervoor om via hun website externe partijen de mogelijkheid te bieden hun producten te verkopen. Dat dit flink mis kan gaan laat Radar zien in de uitzending van 21 maart 2022. Maar hoe zorg je ervoor dat je producten van betrouwbare verkopers koopt?

Het is niet gek dat je tegenwoordig door de bomen het bos niet meer ziet. Het aantal retailers lijkt maar toe te nemen en dat maakt het lastig het kaf van het koren te scheiden. Toch zijn er een paar handige tips and tricks, waardoor je makkelijker erachter komt of een verkoper betrouwbaar is.

Bekijk de beoordelingen

Een open deur, maar daardoor niet minder belangrijk: check de beoordelingen. Zowel het gemiddelde cijfer als het aantal beoordelingen is van belang op het moment dat je interesse hebt om iets te aan te schaffen bij een externe verkoper. Bekijk ook goed wanneer de beoordelingen zijn geplaatst: is dit kort achter elkaar en met min of meer dezelfde inhoud? Dan is er altijd een kans dit fake recensies zijn.

Bekijk overigens niet alleen de recensies van de verkoper, maar ook van het product dat je wil aankomen. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat net dat ene product niet aan de maatstaven voldoet. 

Google de afbeelding

Vanwege een afgesproken verplichte levertijd van een x aantal dagen, is het voor dropshippers vaak niet mogelijk om hun producten te verkopen via grote sites als Bol.com of Amazon. Toch vind je op deze websites veel producten van lage kwaliteit die rechtstreeks van platforms als AliExpress lijken te komen. Maar hoe kun je die herkennen?

Een goede methode is om de productafbeelding te kopiëren door op de rechtermuisknop te klikken en vervolgens op ‘adres van afbeelding kopiëren’. Daarna kun je via Google afbeeldingen op het foto icoon klikken en de link plakken. Vaak gebruiken externe verkopers namelijk standaardfoto’s en op deze manier kun je zien waar de producten verkocht worden en of daar negatieve recensies staan. 

Bespaar geld

Niet per se relevant voor de betrouwbaarheid, maar wist je dat sommige verkopers een hogere prijs hanteren op de externe platforms, dan op hun eigen website? Daarom loont het volgens de Consumentenbond altijd om de websites even te vergelijken voordat je een aankoop doet!

Ook interessant