Waarom knort mijn maag als ik honger heb?

Waarom knort mijn maag als ik honger heb?

Er gebeurt heel veel in je lichaam, maar het meeste hoor je niet. Wat je echter wel hoort, is het knorren van je maag als je honger hebt. Wat is er er met je maag aan de hand als ie zo’n hard geluid maakt? Is het honger of zit je juist vol? 

Radar zocht uit waarom je maag zo’n geluid maakt en of je het op korte termijn kan oplossen. De medische term voor het knorren is borborygmi en is een teken dat je lichaam hard aan het werk is, dus schaam je er vooral niet voor!

Knorrende maag betekent niet automatisch dat je moet eten

Een knorrende maag hangt vaak samen met voeding en het hebben van een lege maag, maar betekent niet gelijk dat je iets moet eten. Vaak zijn je darmen aan het werk. De maag en darmen kneden het voedsel wat je gegeten hebt en vermengen dat met spijsverteringssappen. Dit is nodig om het voedsel goed te verteren en vindt altijd plaats; ook als er geen eten in je lichaam zit. 

Kneden van darmen veroorzaakt geknor

Als jij een tijdje niet gegeten hebt en dus geen voedsel in je maag hebt, maakt het kneden van de darmen een geluid en dat is het geknor wat je hoort. Vloeistoffen en gassen verplaatsen zich in de maag en darmen en dat hoor je zo goed omdat de maag leeg is. In holle ruimtes klinken geluiden tenslotte harder dan in vollere ruimtes. Als je iets eet, stopt het knorren want dan is de maag niet meer leeg. Zelfs bij het drinken van een kopje thee zal het knorren al afnemen. 

Ook knorrende maag na eten, of op vaste tijden

Daarnaast kan de maag ook opspelen na het eten, terwijl je vol zit. Dit komt doordat je darmen aan het werk zijn om je nu volle maag te verwerken. Weer een andere reden voor het geluid kan zijn dat je maag zich voorbereidt op vaste maaltijden. Als je altijd op hetzelfde tijdstip eet, komt de maag alvast in beweging en dat hoor je duidelijk. 

Bron: Gezondheidsnet

Ook interessant