toggle menu

Wanneer mag je werkgever je ingediende vakantie weigeren?

Wanneer mag je werkgever je ingediende vakantie weigeren?

'Wij hebben twee weken geleden een vakantie-aanvraag gedaan voor juli 2018', schreef Canadian Dream op 2 oktober 2017 op het Radar Forum. 'Best vroeg natuurlijk. We hebben het plan om een camperreis te maken in Canada en willen nu al weten of we dat kunnen boeken'. De werkgever wil echter andere vakantie-aanvragen afwachten en heeft het verzoek van Canadian Dream (nog) niet goedgekeurd. Mag dat? Radar spreekt met Sam Groen van FNV.

'Wij willen zekerheid in verband met het plannen van de gehele reis', aldus de Forumgebruiker. Bovendien: 'We moeten ook in november al onderdak regelen voor onze verstandelijk gehandicapte zoon.'

Binnen twee weken reageren

In de vakantiewet staat dat de werkgever binnen twee weken op een vakantie-aanvraag moet reageren. Wordt dat verzoek geweigerd, dan moet je van je werkgever een schriftelijke afwijzing krijgen waarin staat waarom de vrije dagen (nog) niet akkoord zijn. De werkgever moet dat goed onderbouwen. Blijft een reactie uit, dan is de vakantie automatisch goedgekeurd.

De werkgever van Canadian Dream heeft inderdaad een schriftelijk antwoord gegeven op het verzoek. De leidinggevende heeft gezegd eerst alle vakantie-aanvragen voor de komende zomer te verzamelen en te overleggen met de collega's van Canadian Dream alvorens uitsluitsel te geven.

'Gewichtige redenen'?

Heeft de werkgever de afwijzing zo goed onderbouwd? De wet zegt alleen dat er sprake moet zijn van 'gewichtige redenen'. Op zich is het volgens Groen 'niet onredelijk' om eerst alle vakantie-aanvragen af te wachten. Maar: de werknemer moet voldoende tijd hebben om de reis voor te bereiden. 'De werkgever moet aangeven waarom er voor deze persoon in dit specifieke geval, met een gehandicapte zoon, geen uitzondering kan worden gemaakt.'

Let op: check welke afspraken er in jouw cao zijn gemaakt. Daarin kan worden afgeweken van de zaken die in de wet zijn vastgelegd.

Meer over:

Ook interessant