toggle menu

Wat is Catawiki en hoe gaat het in zijn werk?

Wat is Catawiki en hoe gaat het in zijn werk?

Catawiki is een website waar mensen producten kunnen veilen. Zo worden er onder andere auto’s, kunst, muziek, boeken en andere curiosa geveild. Zo’n online veilinghuis, hoe werkt dat?

De onduidelijkheden van het principe van het online veilinghuis zorgen voor veel klachten bij zowel Radar als het Klachtenkompas. Veel van die klachten kunnen voorkomen worden door de werkwijze van de site uit te leggen.

Wat doen de veilingmeesters?

De aangeboden producten bij het veilinghuis (kavels) worden geselecteerd door de experts (veilingmeesters) die bij Catawiki in dienst zijn. De experts beoordelen de kavels op een foto en beschrijving die door de verkopers zijn gemaakt. Het is vervolgens de verantwoordelijkheid van de koper om aan de hand van deze informatie zelf een inschatting van de waarde te maken. Eigenlijk is de manier van kopen dus een beetje hetzelfde als dat bij een online handelsplaats als Marktplaats. Alleen wordt daar het aangeboden product niet op waarde geschat door een veilingmeester.

Veel klachten op het Radar forum over Catawiki ontstaan doordat de koper verwacht dat een veilingmeester de echtheid en waarde van een kavel kan garanderen. Voor deze misvatting wil Radar mogelijke kopers in de toekomst behoeden. Catawiki stelt zich niet aansprakelijk voor de transactie. Ze leggen de verantwoordelijkheid in handen van de koper en verkoper.

Wat zijn de extra kosten?

Andere klachten die op het internet staan, gaan over de kosten die bovenop je aankoop komen. Een aankoop van een kavel kan zomaar fors duurder worden. Bij het winnen van een veiling betaal je het bedrag van de eindprijs van het geveilde kavel, maar daar bovenop betaal je 15,1 procent van de uiteindelijke prijs van de kavel. Ook komen er nog verzendkosten bovenop. Je doet er dus verstandig aan om hier, voordat je een bod uitbrengt, rekening mee te houden.

Kan je een bod terugtrekken?

Mocht je als gebruiker van Catawiki per ongeluk een bod uit hebben gebracht en wil je deze terugtrekken, dan is er slecht nieuws: dit kan niet. Elk bod is namelijk een rechtsgeldig bod en dat blijft geldig tot er een hoger bod op de kavel wordt uitgebracht. Dit is een wezenlijk verschil met de veilingwijze van Marktplaats, bij deze handelswebsite is je bod niet bindend en kan je het dus nog intrekken.

Een koop annuleren, kan dat?

Wanneer je bod het winnende bod is en je dus overgaat tot koop, maar je de kavel toch niet in je bezit wil hebben dan is er een mogelijkheid om dit binnen 14 dagen na ontvangst aan te geven en de koop te annuleren. Het annuleringsrecht gaat alleen op wanneer je woont in een land dat deel is van de Europese Economische Ruimte (EER) en de verkoper een bedrijfsprofiel heeft. Deze verkopers zijn te herkennen aan het icoontje met ‘pro’ achter hun naam. Let wel op, bepaalde producten als goud en diamanten zijn sowieso uitgesloten van het herroepingsrecht.

Bron: Catawiki / Trustpilot / Klachtenkompas
 

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant