Wat is een Nutri-Score?

Wat is een Nutri-Score?

Nederland krijgt midden 2021 weer een voedselkeuzelogo, een verbeterde variant van het Franse systeem genaamd Nutri-Score. Hoe werkt dit logo precies en wat zijn de voordelen?

Het in Frankrijk ontwikkelde voedselkeuzelogo geeft door kleuren en letters een beoordeling over de voedingswaarde van een product. Dit is vergelijkbaar met een energielabel. Het logo komt zichtbaar aanwezig op de voorkant van verpakkingen waardoor je makkelijker kunt kiezen voor gezonde producten. Hierdoor hoef je niet meer de ingrediëntenlijst door te lezen. 

Kleuren en letters

De letters A tot en met E en de kleuren groen tot en met rood helpen je inzicht te krijgen in de gezondheid van een product. Producten met score A hebben een groene kleur en is de meest gezonde samenstelling. Hoe verder de score zakt naar de letter E in het rood, hoe ongezonder het product is.

Puntensysteem 

De Nutri-Score baseert zijn eindoordeel op de hoeveelheid suiker, vet, eiwitten, zout, vezels, calorieën, groente, fruit, noten en peulvruchten. Voedingsstoffen die in grote hoeveelheid slecht zijn voor de gezondheid, zoals suiker en zout, krijgen negatieve punten. Dit geldt ook voor de hoeveelheid calorieën. 

Een product verdient positieve punten door het aantal gezonde voedingsstoffen en vitamines die het product bevat. Hierbij kijkt het systeem naar het aandeel groente, fruit, noten en peulvruchten maar ook naar de aanwezigheid van eiwitten en vezels. 

Invoering

De Nutri-Score sluit nog niet volledig aan op de Nederlandse voedselrichtlijnen. Het RIVM, Voedingscentrum Nederland en voedingsdeskundigen wijzen erop dat de Nutri-Score op sommige onderdelen verschilt van de Nederlandse voedselrichtlijnen en de Schijf van Vijf. Zo geeft de Nutri-Score bijvoorbeeld een positiever oordeel over witbrood en een te negatief oordeel over olijfolie in vergelijking met het Nederlandse voedingsadvies.

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil ervoor zorgen dat een internationale groep wetenschappers het logo verbetert voordat het logo in Nederland wordt ingevoerd. 

Voedselfabrikanten zijn overigens niet verplicht om het voedselkeuzelogo op hun verpakking te zetten. Daarvoor is Europese regelgeving nodig. 

Bron: Consumentenbond / Rijksoverheid

Ook interessant