Wat is FIFA 18 en is het geschikt voor mijn kind?

Wat is FIFA 18 en is het geschikt voor mijn kind?

Al meer dan 25 jaar brengt uitgever EA Sports jaarlijks een nieuwe versie van het voetbalspel FIFA uit. Het naspelen van het voetbalspelletje lijkt onschuldig, maar toch zijn er risico's voor kinderen. Is het bovendien nodig om elk jaar een nieuwe versie van het spel te kopen?

Elk jaar een nieuwe FIFA met wat nieuwe ingrediënten

Sinds 1993 brengt EA Sports elk jaar in september een nieuwe versie van het populaire voetbalspel FIFA uit. De basis is telkens hetzelfde: jij bestuurt een volledig voetbalteam en het is jouw taak om de tegenstander te verslaan. De spelreeks wordt elk jaar weer een klein beetje verbeterd om ervoor te zorgen dat het computerspel er net zo realistisch uitziet als een echte voetbalwedstrijd.

De veranderingen in het spel zijn niet altijd even groot, maar de ontwikkelaar heeft een methode bedacht waardoor het voor consumenten toch interessant is om elk jaar een nieuwe versie te kopen. 'Elk jaar zijn er nieuwe spelers en worden er nieuwe competities geïntroduceerd in de nieuwe FIFA', vertelt gamejournalist Peter Bouwman van Watspeeltmijnkind.nl en Gamersnet. 'Mensen willen natuurlijk spelen met de nieuwste spelers en ze willen spelen met de juiste teams.'

Champions League in FIFA 19

Gedurende het jaar blijft EA Sports updates uitbrengen voor FIFA om ervoor te zorgen dat alle transfers juist zijn verwerkt. Hierbij wordt alleen de laatste versie van de reeks geüpdatet. Op dit moment is dat FIFA 18. Deze zomer is er nog een grote update verschenen waarmee je het wereldkampioenschap voetbal na kan spelen. Eind september verschijnt FIFA 19. In die nieuwe versie zal onder andere de Champions League en de hoogste divisie in China aan het spel worden toegevoegd.

Verschillende gamemodi

FIFA biedt gamers verschillende opties om te voetballen met een team of een individuele speler. Je kunt zowel online als offline oefenpotjes of toernooien spelen. Daarnaast kun je ook een carrière starten waarmee je seizoen na seizoen je vaardigheden als manager moet tonen. Sinds FIFA 17 zit er ook een verhalende spelmodus in het spel (The Journey). Hiermee ben jij Alex Hunter en probeer je door te breken als profvoetballer.

Misschien wel de populairste modus van het spel is FIFA Ultimate Team. Deze modus brengt de voetbalplaatjes van weleer naar een computerspel. Je kunt spelers en extra opties vrijspelen door goed te presteren. Met de vrijgespeelde spelers kun je daarna wedstrijden spelen. Overigens kun je ook met echt geld extra pakjes met spelers kopen. Hierbij is het geluk hebben met de juiste spelers, zodat je soms veel pakketjes moet kopen voordat je een Lionel Messi of Christiano Ronaldo in je team hebt.

Is FIFA 18 geschikt voor mijn kind?

'FIFA is in de basis een heel erg geschikt spel voor kinderen', aldus Bouwman. 'Het is een geweldloos spel en je speelt het edele voetbalspel na.' Bovendien is FIFA heel goed voor je hand-oog-coördinatie.

De gamedeskundige waarschuwt ouders wel voor de Ultimate Team-modus. Je kunt die modus spelen zonder dat je er extra geld aan uitgeeft, maar dan moet je wel heel veel moeite doen om de juiste spelers in je team te krijgen. Je kunt pakjes met spelers kopen met echt geld, maar het is een vorm van gokken. Je weet van tevoren niet welke spelers je krijgt en dus blijf je maar kopen totdat je je favoriet in je team hebt. De Kansspelautoriteit heeft overigens EA Sports hiervoor op de vingers getikt omdat het in strijd is met de Nederlandse wet.

Het helpt daarbij volgens Bouwman ook niet dat bekende YouTubers de beste spelers in hun team hebben, maar zij hebben daar volgens de gamejournalist ook meestal het geld voor. 'Het is een stimulans voor kinderen om daardoor veel geld uit te geven aan het spel.' Koppel daarom niet je creditkaart aan het spel, omdat je daarmee de verleiding om spelers te kopen enorm vergroot.

PlayStation Network of Xbox Live

Als je FIFA online wilt spelen, dan kost dit trouwens ook geld. Net als veel andere games maak je hierbij gebruik van gesloten online netwerken zoals PlayStation Network of Xbox Live. Hiervoor moet je een abonnement afsluiten van een paar tientjes per jaar.

Ook interessant