Wat is Pokémon GO?

Wat is Pokémon GO?

Heb jij al gehoord van Pokémon GO? De razend populaire app heeft daags na de lancering al meer gebruikers dan Tinder. Wat is het precies? Radar legt het uit.

Pokémon GO is een applicatie die je kunt downloaden voor je smartphone. Als je in Nederland woont kun je de app alleen via een omweg verkrijgen; de toepassing is namelijk nog niet in ons land beschikbaar. Verschillende techwebsites leggen uit hoe je Pokémon GO installeert - pas wel op voor malafide versies!

Update 18 juli: de app is inmiddels ook in Nederland te downloaden.

Augmented reality

Pokémon GO wordt ook wel een augmented reality-game genoemd. Augmented reality (Nederlands: toegevoegde realiteit) volgens Wikipedia: een beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer.

Je verzamelt Pokémon, dit zijn tekenfilmfiguurtjes, die in de echte wereld verschijnen. Door de camera van je telefoon zie je de Pokémon in jouw omgeving opduiken: op het fietspad bijvoorbeeld, of naast je bureau. Deze karakters kun je vangen door een balletje naar ze toe te gooien. Je buitgemaakte wezen kun je trainen, laten vechten tegen andere Pokémon of verhandelen. Zo verdien je weer ervaringspunten.

Overigens zoek je niet alleen naar Pokémon, maar ook naar Pokéstops. Bij deze Pokéstops vind je 'potions' (dranken), 'revives' (nieuwe levens) en andere middeltjes om je Pokémon gezond te houden en te trainen. Met zogenoemde 'lucky eggs' kun je ook zelf een wezen 'uitbroeden'.

Dan heb je ook nog Pokémon Gyms. Dat zijn specifieke plekken op de kaart die je kunt veroveren op andere Pokémontrainers. Je laat daar je Pokémon vechten tegen de karakters van andere spelers. Als je de gym in bezit hebt, krijg je extra punten.

Privacy

Voor je enthousiast op zoek gaat naar Pickachus en Jigglypuffs, bedenk: de toepassing verzamelt veel informatie over jou. Volgens Buzzfeed vraagt de app - naast je gps-locatie - ook om je mailadres, ip-adres, de webpagina die je bezocht voor je Pokémon GO opende.

Als je het spel speelt op je iOS-apparaat kan de maker Niantic ook toegang krijgen tot je volledige Google-account (tenzij je hier zelf uitdrukkelijk geen toestemming voor hebt gegeven). Dat betekent dus dat de ontwikkelaar ook bij je mailbox en Google Drive-documenten kan.

Update 15:00 uur: Niantic laat weten dat het verzamelen van de Google-gegevens van iOS-gebruikers een bug (een fout in het programma) is, het bedrijf gaat het probleem oplossen. Bovendien zegt de ontwikkelaar de inhoud van de mails niet te kunnen lezen.

Gevaar voor het verkeer?

'Weet jij wat Pokémon Go is, en zo ja: speel je het zelf ook?', vroeg Radar aan WhatsApp-abonnees. Een reactie:

'Vanochtend liep ik naar een Pokémon toe, en net toen ik er was, stopte er een auto met jongens precies op dezelfde plek, vingen de Pokémon en reden weer weg naar de volgende Pokémon.'

En Wilma schrijft: 'Mijn zoon, dochter en schoondochter spelen het (29, 25 en 23 jaar). Ik ben blij, want zo bewegen ze tenminste! Ik zie echter wel gevaar voor het verkeer. Als ze erg opgaan in hun spel ben ik bang dat ze zichzelf en anderen in gevaar kunnen brengen. Aan de andere kant ook hilarisch! Gisteravond rond middernacht kwamen we tijdens het uitlaten van de hond verschillende groepjes jongeren tegen, starende op hun mobiele telefoon!'

Zijn de zorgen over de verkeersveiligheid terecht? In Amerika zijn er al mensen gewond geraakt omdat ze meer aandacht hadden voor het spel dan voor hun omgeving. Reden genoeg voor de Tennessee Highway Safety Office om te waarschuwen: speel het spel niet in een rijdende auto!

En dichter bij huis: Een caféhouder in Almelo heeft het nu al gehad met de app. In grote rode letters staat er op een A4'tje dat het verboden is Pokémons te vangen op het terras. 'De mensen zaten constant op hun telefoon te staren, werden helemaal gek in de kop en het bier viel van de bladen', aldus de kok tegen Tubantia. Het gaat om een 'uit de hand gelopen geintje', maar het papiertje blijft toch nog even hangen.

Bron: Business Insider / Buzzfeed / iCulture / All about phones / Tubantia

Ook interessant