Wat is YouTube Kids en wat kan mijn kind er mee?

Wat is YouTube Kids en wat kan mijn kind er mee?

'Kan ik mijn kind veilig filmpjes laten kijken op YouTube?' Dit is een vraag die veel ouders met jonge kinderen zich zullen afvragen. Daarom heeft YouTube nu ook in Nederland de gratis YouTube Kids app gelanceerd. Een app waar je kind in een veilige omgeving filmpjes kan kijken die geschikt zijn voor jonge leeftijden.

Op YouTube Kids zijn alleen maar kindvriendelijke video's te zien. Dus geen trailers voor horrorfilms of andere content waarvan je liever niet wil dat je kind het ziet, maar kinderliedjes en kleurrijke animaties. 

Om ervoor te zorgen dat de app ook écht kindvriendelijk is, worden bijna alle video's handmatig gecontroleerd op geschiktheid, tenzij je als ouder expliciet toestemming geeft om je kind een bepaalde video te laten bekijken. Dit kan je doen door in de instellingen van de app de goedgekeurde content te beheren.

Mocht je als ouder toch ongeschikte video tegenkomen, dan kan je deze heel makkelijk zelf blokkeren.

Voordelen van YouTube Kids

Als ouder kan je bepalen waar je kind naar kan kijken. De app biedt verschillende opties om het kijkgedrag van je kind te beïnvloeden. 

1.    Je kan de zoekfunctie uitschakelen. Hiermee zorg je dat je kind alleen naar video's kan kijken die jij hebt uitgekozen. Ook voorgestelde video's worden niet laten zien.
2.    Wil je je kind iets meer vrijheid geven? Dan heeft de app ook de optie om zelf de juiste kanalen te kunnen tonen. YouTube heeft standaardprofielen voor peuters, kleuters en schoolgaande kinderen.
3.    Ouders kunnen een tijdslimiet instellen. Als je als ouder vindt dat je kind aan een half uur genoeg heeft, kan je instellen dat YouTube Kids na de geselecteerde tijd automatisch op slot gaat.
4.    Specifieke YouTube-video's en kanalen kunnen geblokkeerd worden. 
5.    Tot slot kan je de kijkgeschiedenis van je kind bekijken. Zo hoef je niet over de schouders mee te kijken.

Nadelen van YouTube Kids

1.    Reclame. Net als bij de 'gewone' YouTube app krijg je tussen video's reclames te zien. Wel is het zo dat deze reclames zijn afgestemd op de leeftijd. Je krijgt dus geen reclames van gewelddadige games of verzekeringsmaatschappijen te zien.
2.    Gericht op hele jonge kinderen. Volgens Google is de app geschikt voor kinderen tot 13 jaar. Gebruikers zeggen vaak iets anders. Je kan als ouder geen video's toevoegen aan de contentlijsten. Oftewel, wat op de verboden lijst staat, blijft op de verboden lijst staan. Voor de jongste doelgroepen zijn er op deze manier meer video's te zien dan voor oudere kinderen die misschien liever naar Fortnitevideo's kijken.

Meer over:

Ook interessant