Wat kun je doen als je bang bent dat je huisdier corona krijgt?

Wat kun je doen als je bang bent dat je huisdier corona krijgt?

Een aantal dieren in Nederland heeft het coronavirus opgelopen, waaronder een paar katten en een hond. In andere landen zijn ook fretten en hamsters met het virus besmet. Waar moet je op letten om de kans op corona voor je huisdier in te perken? 

Al met al zijn er nog weinig dieren die bewezen besmet zijn geraakt met het coronavirus. 'Meestal waren de eigenaren van het dier ook ziek en positief getest op het nieuwe coronavirus. Waarschijnlijk hebben zij hun huisdier besmet', meldt het RIVM. Goede hygiëne kan niet genoeg benadrukt worden. Ook als je huishouden én je huisdieren niet ziek zijn, is hygiëne erg belangrijk.

Wat kan ik doen als mijn huisdieren én mijn huishouden geen klachten hebben?

Je hoeft in deze situatie geen specifieke maatregelen te treffen. Je hond uitlaten kan dan zoals je dat gebruikelijk doet. Zelf houd je de 'gebruikelijke' anderhalve meter afstand van andere mensen, maar voor je dier hoeft er niets te veranderen.

En als mijn huisdier ziek is, maar mijn huishouden niet? 

Vooralsnog gaat het RIVM er vanuit dat dieren geen corona kunnen krijgen als jij of je huisgenoten geen corona-achtige klachten hebben. In dit geval kun je overleggen over de klachten die je huisdier heeft. Katten kunnen het virus wel onderling aan elkaar overdragen. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit eerdere artikel van Radar: 

Huiskat kan coronavirus overdragen op andere katten

Iemand in het huishouden heeft klachten, maar mijn huisdier niet

De kans is erg klein dat je je huisdier aansteekt, desalniettemin geeft het RIVM in dit geval wel een aantal specifieke adviezen. 

  • Knuffel je huisdier niet te sterk als je corona-achtige klachten hebt.
  • Laat een niet-zieke huisgenoot voor je huisdier zorgen als dat mogelijk is.
  • Je huisdier kan gewoon naar buiten.

Mijn huisdier is ziek en iemand in het huishouden ook 

Als jouw huisdier ziek wordt als jij of een huisgenoot symptomen van corona heeft, is er een kleine kans dat je dier het coronavirus heeft. Het is waarschijnlijker dat een dier het coronavirus van een mens krijgt, dan dat een dier het doorgeeft aan een mens. De adviezen voor deze situatie zijn als volgt:

  • Iedereen in het huishouden, ook degenen die zich niet ziek voelen, moeten intensief contact met het huisdier vermijden. Dit betekent niet knuffelen, aaien en je niet laten likken. 
  • Laat wederom, indien mogelijk, een niet-zieke huisgenoot voor je dier zorgen
  • Honden mogen alleen aangelijnd uitgelaten worden en katten moeten binnen blijven. Het uitlaten van de hond moet door iemand anders gedaan worden, want bij klachten blijf je thuis.
  • Als je huisdier erg benauwd is of diarree heeft, neem je telefonisch contact op met de dierenarts. De arts beoordeelt vervolgens of de klachten corona zouden kunnen zijn.
  • Je dier mag niet naar plekken waar veel andere dieren zijn, zoals een trimsalon of een hondenuitlaatservice.

Hier kun je alle informatie van het RIVM over huisdieren en het coronavirus vinden.

Bron: Nu.nl

Ook interessant