Wat moet je doen bij een bloedneus?

Is een bloedneus onschuldig? Wat moet je doen als er een hebt? En kun je een bloedneus voorkomen? Huisarts Jacqueline Hordijk vertelt feiten en fabels over een bloedneus.

Wat is een bloedneus?

Bij een bloedneus komt er ineens bloed uit één of allebei de neusgaten. De binnenkant van de neus is bekleed met slijmvlies en daar zitten hele kleine bloedvaatjes in. Die zijn heel dun en kwetsbaar. Als zo'n bloedvaatje stukgaat, dan kun je een bloedneus krijgen.

Feit of fabel

Een bloedneus is onschuldig

Dat klopt. Zelden is er iets ernstigs aan de hand. Maar een bloedneus kan er wel indrukwekkend uitzien.

Bij droge lucht is de kans op een bloedneus groter

Ja, dat is een feit. Door droge lucht kan een bloedvaatje in je neus sneller kapot gaan. Dus dan kun je sneller een bloedneus krijgen.

Een bloedneus kun je niet voorkomen

Nee, dat is niet waar. Er is zeker wel een aantal dingen dat je kan doen om een bloedneus te voorkomen. Peuter niet in je neus en snuit niet te hard wanneer je verkouden bent. Zorg er ook voor dat er in huis vochtige lucht is. Heb je de verwarming aanstaan? Zet dan een bakje water op de verwarming.

Als ik een bloedneus heb, moet ik mijn neus dichtknijpen

Ja, dat klopt. Eerst moet je je neus goed snuiten en daarna ga je je neus dichtknijpen. Dit doe je onder het harde gedeelte van je neus. Doe dit ongeveer tien minuten en ga hierbij een beetje voorover hangen.

Als ik elke week een bloedneus heb, dan moet ik naar de dokter

Ja, dat is inderdaad wel verstandig. Als je elke week of vaak bloedneuzen hebt, dan kun je samen met de huisarts kijken wat daar de oorzaak van is en of er iets aan gedaan kan worden.

Meer over:

Ook interessant