toggle menu

Wat verandert voor de consument in 2019?

Wat verandert voor de consument in 2019?

Het einde van het jaar komt steeds meer in zicht. Het jaar zal niet alleen symbolisch worden afgesloten, want per 1 januari veranderen ook een aantal belangrijke zaken voor de consument. Radar zet de belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje, zodat je voorbereid het nieuwe jaar ingaat.

Over het algemeen zullen meer prijzen stijgen dan dalen. Voor de consument wordt 2019 een duurder jaar dan 2018. De kanttekening die daarbij moet worden geplaatst, is dat de lonen gemiddeld gezien ook zullen stijgen, waardoor veel werkenden er in koopkracht niet op achteruit gaan.  

Het lage btw-tarief gaat omhoog

Het kabinet verhoogt het lage btw-tarief in 2019 van 6 naar 9 procent. Dit betekent dat onder andere voedingsmiddelen, boeken, bloemen en kunst duurder worden. Ook bepaalde diensten – bijvoorbeeld de kapper, zwembaden, sporten en reparaties – worden duurder. Een complete lijst met alle goederen en diensten met een laag btw-tarief vind je op de website van de Belastingdienst.

Een kar boodschappen van 100 euro wordt door de btw-verhoging komend jaar 2,83 euro duurder. Gemiddeld gaat een gezin er 300 euro per jaar op achteruit door de maatregel.

De tabaksaccijns gaat omhoog

Sigaretten, rooktabak en sigaren worden iets duurder door een accijnsverhoging. Een pakje van 20 sigaretten wordt 6 cent duurder en een pakje shag van 40 gram gaat 11 cent meer kosten. Ook in de afgelopen jaren steeg elk jaar de tabaksaccijns. In de toekomst zullen naar verwachting de prijzen alleen maar meer gaan stijgen.

Lees ook: 'Prijs pakje sigaretten moet naar 10 euro' 

Water en suikervrije dranken worden goedkoper

De overheid wil dat Nederlanders gezondere dranken gaan nuttigen. Om die reden wordt de verbruiksbelasting op water en suikervrije dranken afgeschaft. Het goedkopere tarief moet consumenten stimuleren om 'verstandigere keuzes maken'. 

Het initiatief is onderdeel van het 'Preventieakkoord'. Met dit akkoord wil staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) de bevolking gezonder maken. Alles over het preventieakkoord lees je op de website van Zorg.nu (AVROTROS).

Elektriciteit wordt goedkoper, aardgas duurder

Per 1 januari gaat de belasting op vervuilende energie (aardgas) omhoog en op schonere energie (elektriciteit) omlaag. Hiermee wil het kabinet alternatieve opties voor warmte – zoals elektrische waterpompen - aantrekkelijker maken. 

Voor een huishouden met een gemiddeld energieverbruik stijgen de belastingen in 2019 met ongeveer 130 euro per jaar. 

Zorgpremie wordt gemiddeld fors duurder

De zorgpremies gaan in 2019 gemiddeld 5,7 procent omhoog, dat is 76 euro per jaar. Alleen de premies voor de basisverzekering van Besured en Promovendum zijn gelijk gebleven, blijkt uit onderzoek van MoneyView.

Tegenover de hogere premie staat wel een hogere zorgtoeslag: 50 euro maximaal per jaar meer voor eenpersoonshuishoudens en 193 euro maximaal per jaar voor meerpersoonshuishoudens.

Het eigen risico blijft gelijk.

Meer informatie over de hogere zorgpremies

Treinkaartjes en –abonnementen worden duurder

De NS verhoogt per 1 januari de prijzen van treinkaartjes en abonnementen. Dat is volgens het spoorbedrijf vooral nodig door de verhoging van het btw-tarief. 

Hoeveel duurder wordt een kaartje in de tweede klas?

Parkeervergunning fors duurder in grote steden 

Een parkeervergunning wordt flink duurder in Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Gemiddeld stijgen de kosten van een vergunning in alle gemeenten met 2,4 procent. Een parkeervergunning kost gemiddeld 95 euro per jaar.

Hoeveel ga je meer betalen voor parkeren?

Praktijkexamen wordt duurder

Het wordt volgend jaar duurder om af te rijden. Het praktijkexamen voor de personenauto gaat 108 euro kosten, 6 euro meer dan nu, heeft het CBR gemeld.

Waarom stijgen de tarieven? 

Kinderdagverblijf wordt duurder

Kinderdagverblijven verhogen komend jaar hun prijzen van gemiddeld 7,35 naar 8,02 euro per uur, een verhoging van 11 procent.

Meer informatie over het nieuwe tarief
 

Taxirit wordt duurder

De prijs van een taxirit kan volgend jaar enkele euro's hoger uitvallen dan nu. De maximumtarieven gaan in 2019 met 5,75 procent omhoog, waardoor chauffeurs meer mogen vragen. 

Meer informatie over de nieuwe taxiprijzen 

Post wordt duurder

De postzegel voor brieven in Nederland kost vanaf januari 87 eurocent. Dat is momenteel nog 0,83 euro. 

Alle overige tarieven en meer informatie

Paspoort en identiteitskaart worden duurder

Gemeenten mogen in 2019 ruim 71 euro voor het paspoort vragen, nu ligt de maximumprijs nog op ruim 65 euro. Voor een identiteitskaart moeten aanvragers volgend jaar bijna 57 euro neertellen, nu is dat nog ruim 51 euro. 

Is er een nog een belangrijke verandering die niet in het artikel is meegenomen? Laat het weten in de reacties.  

Wat moet je dit jaar nog regelen voor fiscaal voordeel?

Is het verstandig om in 2018 extra af te lossen op je hypotheek? Hoeveel kun je dit jaar nog aan je kinderen en kleinkinderen schenken? Is het in financieel opzicht verstandig om nog dit jaar met een studie te starten? 

Beluister het fragment uit Radar Radio

Ook interessant