Waterschapsbelasting opnieuw hoger: hoe komt dat?

Waterschapsbelasting opnieuw hoger: hoe komt dat?

De waterschapsbelasting gaat in 2024 weer omhoog. Dat meldt de Unie van Waterschappen. Waarom is dat zo? Radar vraagt het Judith de Jong van de Unie van Waterschappen.

Waarom waterschapsbelasting hoger wordt

Al jaren stijgt de waterschapsbelasting in Nederland. Hoe zit dat precies? Volgens Judith de Jong zijn er twee belangrijke redenen voor de aanhoudende stijging: ‘’De eerste reden is de investeringen die belangrijk zijn om de gevolgen van de klimaatverandering zo veel mogelijk tegen te gaan. De tweede reden is de hoge kosten van energieprijzen en materialen vanwege de inflatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de stijgende prijs van staal en beton dat nodig is om een dijk te versterken. Dat is bijvoorbeeld nodig om de dijken te verstevigen’’

Waarom de stijging anders is in verschillende gebieden

Hoewel Nederland niet zo groot is, is de stijging van de waterschapsbelasting niet overal gelijk. Hoe komt dat? ‘’Elk gebied van een waterschap (er zijn 21 waterschappen in Nederland, red.) is anders. Soms worden er meer kosten gemaakt omdat er bijvoorbeeld in een regio meer dijken zijn die onderhouden moeten worden en soms is er ergens een probleem met de waterkwaliteit.’’

Specifieke verschillen per gebied

De Jong haalt wat voorbeelden aan: “Het oosten en het zuiden van het land liggen hoger en daarom hebben ze bijvoorbeeld meer last van droogte. Daar zijn ze dus heel erg afhankelijk van regenwater. Dat moet opgevangen en vastgehouden worden door waterbergingen en dat kost geld.’’
“In het westen van Nederland heb je grote steden en die hebben meer last van watervervuiling”, gaat de woordvoerder verder. 

Om wat voor bedragen gaat het precies?

Hoeveel je meer gaat betalen voor deze belasting is dus afhankelijk van verschillende factoren. Woon je met je gezin in een eigen huis? Dan betaal je volgens de Unie van Waterschappen gemiddeld 50 euro meer per jaar in 2024. Ben je alleen en huur je? Dan betaal je ongeveer 20 euro meer per jaar.

Waterschapsbesturen moeten nog een definitief besluit nemen voor de belastingtarieven voor 2024. Rond 1 maart 2024 worden de meeste belastingbrieven verstuurd.

Speciale regelingen voor de minima

Voor mensen met een lager inkomen en mensen met weinig spaargeld zijn er rechten zoals kwijtschelding en het betalen in termijnen. Op de website van alle Waterschappen kun je jouw waterschap selecteren en meer lezen over de regelingen in jouw gebied.

Ook interessant