Welk rijbewijs heb je nodig om een caravan te mogen trekken?

Welk rijbewijs heb je nodig om een caravan te mogen trekken?

Ben je een liefhebber van natuur en de buitenlucht, maar zie je op tegen het gedoe met een tent? Dan is een caravan een mooie uitkomst. Maar wanneer mag je eigenlijk met een caravan rijden? Is het rijbewijs B voldoende, of heb je een rijbewijs BE nodig?

Caravans zijn er in verschillende vormen, maten en merken. Een caravan valt onder een aanhangwagen. Daar is echter niet alles mee gezegd, want ook het gewicht is van invloed. 

Welke aanhangwagens mag ik trekken met een B-rijbewijs? 

Mag je met een caravan rondrijden als je in bezit bent van een rijbewijs B? Het antwoord op die vraag is ja, maar je bent wel gebonden aan bepaalde voorwaarden. Met een rijbewijs B mag je een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo, inclusief laadvermogen. Het laadvermogen is het aantal kilo’s aan bagage en personen dat je mee kunt nemen. 

Een caravan heeft flink wat ruimte, behoorlijk wat laadvermogen en weegt al gauw rond 1200 tot 1300 kilo. Nemen we de bovenstaande regel even in ons achterhoofd, dan zou dat betekenen dat je daar met een rijbewijs B niet mee mag rijden. Toch is het niet zo eenvoudig: er is namelijk een uitzondering op de regel. 

Is de caravan zwaarder dan 750 kilo? Dan zijn het leeggewicht en het laadvermogen van de auto en caravan bij elkaar opgeteld van belang, en komt de grens van 750 kilo te vervallen. Het maximale gewicht van auto en de caravan samen mag echter niet over de grens van 3500 kilo heengaan.

Voorbeeld:
Stel, je auto is inclusief maximaal laadvermogen 2265 kilo, dan mag je met een B-rijbewijs dus een aanhanger trekken met een maximaal laadvermogen tot 1235 kilo. 

Het maximale toegestane gewicht van de aanhanger telt

Het gewicht van de auto inclusief maximaal laadvermogen vind je terug op je kentekenbewijs. Een aanhanger tot 750 kilo heeft geen eigen kentekenplaat en is te herkennen aan een wit kenteken. 

Is de caravan zwaarder dan 750 kilo? Dan krijgt het een eigen kentekenplaat en kun je op het kentekenbewijs terugvinden wat de caravan maximaal mag wegen inclusief laadvermogen.  

In welke situatie heb ik een rijbewijs BE nodig als ik een caravan mee wil nemen?

Weegt jouw auto inclusief maximaal laadvermogen dus 2265 kilo? Dan heb je voor een caravan met een maximaal toegestane gewicht van boven de 1235 kilo dus een BE-rijbewijs nodig. 

Rijd je met een lege caravan, of zit je alleen zonder belading in de auto? Dan is wat het maximale gewicht mag zijn zoals dat op het kenteken vermeld is toch bepalend, en is een B-rijbewijs niet voldoende. 

Ook interessant