toggle menu

Welke winkelketens zijn open en bij welke webwinkels kan ik terecht?

Welke winkelketens zijn open en bij welke webwinkels kan ik terecht?

Kun je nog de stad in om te winkelen en waar kun je online shoppen? Door de maatregelen tegen het coronavirus kan er bij restaurants alleen nog eten worden afgehaald of besteld voor bezorging, maar hoe zit met winkelketens en webwinkels? Hieronder geven we een overzicht. 

Ikea maakte bekend alle winkels in Nederland tot nader order te sluiten. Producten bestellen en thuis laten bezorgen via Ikea.nl of je online bestelling zelf ophalen bij de winkel, is nog wel mogelijk. De producten worden tot aan de voordeur geleverd om direct persoonlijk contact zoveel mogelijk te vermijden. Als je niet op de begane grond woont word je bestelling, indien er geen lift aanwezig is, tot en met de vierde verdieping bezorgd.

Bijenkorf 

De Bijenkorf is ook dicht. Alle zeven winkels blijven tot nader order gesloten. CEO Giovanni Colauto liet eerder nog weten de winkels open te houden met aangepaste tijden, maar hier is het bedrijf dus op teruggekomen. De webwinkel blijft wel open.

Mediamarkt blijft open 

Mediamarkt heeft aangepaste openingstijden voor alle vijfitg winkels. Van maandag tot en met vrijdag zijn de winkels open van 10:00 tot 18:00 uur. Op zaterdag en zondag van 12:00 tot 17:00 uur.

'MediaMarkt treft adequate maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Al onze medewerkers zijn goed geïnformeerd over hoe zij verspreiding van het virus kunnen voorkomen en uiteraard hebben wij extra hygiënemaatregelen getroffen. In onze winkels wijzen wij klanten erop dat medewerkers geen handen schudden, vragen wij klanten om 1,5 meter afstand te bewaren, om te betalen met pin of smartphone en –als met contant geld wordt betaald –dit uit te wisselen zonder fysiek contact.' Klanten kunnen er ook voor kiezen om online producten aan te schaffen via de webshop of om de producten in de winkel af te halen. 

Apple

Op de Nederlandse website van Apple staat dat alle winkels buiten China tot 27 maart gesloten zijn. Op de Amerikaanse website wordt inmiddels echter vermeld dat alle winkels tot nader order gesloten zijn, waardoor je ervan uit kan gaan dat dit ook voor de rest van wereld geldt. De webwinkel is open. 

Nike

Op de website van Nike staat dat de meeste fysieke winkels gesloten zijn tot 27 maart, zo ook die in Nederland. Klanten kunnen nog wel via de website of app artikelen aanschaffen. 

Telecomsector 

Ook de telecomsector neemt voorzorgsmaatregelen. Zowel KPN als T-Mobile hebben al hun winkels gesloten. De maatregel loopt in ieder geval tot 6 april. 

De winkels van VodafoneZiggo zijn tevens dicht. Het bedrijf meldt: 'We gaan de komende periode kijken hoe we, met oog op de coronamaatregelen, de winkeldienstverlening kunnen voorzetten zodat onze collega's en klanten die echt afhankelijk zijn van onze hulp toch veilig terechtkunnen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor desinfecterende middelen, een maximaal aantal klanten in de winkel en markeringen om sociale afstand te houden. Pas wanneer dit volledig in kaart is gebracht en ingevoerd besluiten we of en wanneer deze weer open kan.'

Andere dichte winkels

Zie hier een rijtje van andere fysieke winkels die momenteel gesloten zijn: Nespresso, H&M, Zara, Footlocker, WE Fashion, Dille & Kamille, Rolex en Lego. Je kunt hier wel online terecht. Parfumerieketen Douglas is ook dicht, maar een aantal steden zijn hierop uitgezonderd, waaronder Gorinchem, Zutphen en de winkels in Den Haag aan de Frederik Hendriklaan en in de Theresiastraat.  Zie de website voor het complete overzicht. 

BENU Apotheken

Zorgverleners hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid en zijn daarom geopend. BENU apotheken, de grootste apotheekketen van Nederland, heeft momenteel wel gewijzigde openingstijden in verband met drukte en/of hygiënemaatregelen. Dit kan per apotheek verschillen. Controleer vóór vertrek de openingstijden op de website.

Gebruikelijke openingstijden

Bij de Kruidvat kun je nog altijd terecht, ook online. Wel kan er sprake zijn van een vertraging van één tot drie werkdagen. De winkels van de Etos, Albert Heijn en Gall & Gall
krijgen platen van plexiglas bij de kassa's en servicebalies om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, meldt woordvoerder Pauline van den Brandhof desgevraagd. 

De platen zullen de komende dagen gefaseerd worden geplaatst. Er worden daarnaast verschillende hygiënemaatregelen in acht genomen. De online-winkels zijn ook open. Wel zijn er zoals reeds bekend minder bezorgmomenten bij Albert Heijn door de drukte. De Etos wijst erop dat pakketjes hierdoor waarschijnlijk later worden bezorgd dan vermeld. De discountwinkelketen Action is tevens open. 

Shell-pompstations blijven open. De Deli2go- en Deli by Shell-bakkerijen zijn wel gesloten. 'Shell-stations worden zodanig ingericht dat bezoekers zich niet langer in het tankstation ophouden dan noodzakelijk. Alle consumpties worden meegegeven voor onderweg. Het aanbod in onze shops is daardoor wat beperkter dan u gewend bent. In lijn met de geldende richtlijnen moeten we ook melden dat alle Starbucks Stores bij Shell-stations tot nader order gesloten zijn', aldus het bedrijf. 

Total is eveneens geopend, maar de ramen van de kassa’s blijven gesloten. De in een aantal shops aanwezige Café Bonjour bakeries zijn ook gesloten. 

Zeeman meldt dat de meeste winkels in Nederland open zijn. Sommige winkels hebben aangepaste openingstijden. Dit kan per winkel en per dag verschillen. De gewijzigde tijden worden per winkel gecommuniceerd op de deur bij de ingang. Ook de verkoop via internet van deze winkels wordt voortgezet, maar er kan sprake zijn van een vertraging van de levering. 

Zie hier een rijtje van andere winkels die momenteel open zijn, maar wel hygiënemaatregelen hebben getroffen: Blokker, Hema, Xenos, Makro (restaurants en eet- en drinkgelegenheden wel dicht), Primera en Intertoys. 

Online retailers 

Bij Bol.com kun je ook nog steeds terecht. De online retailer heeft wel de verkoop van mondmaskers stopgezet. 'De bescherming van zorgpersoneel heeft nu de hoogste prioriteit en waar we kunnen ondersteunen doen we dat graag zo goed mogelijk. Door de verkoop per direct te stoppen hoopt bol.com de kans te vergroten dat zoveel mogelijk voorraad van maskers (met prioriteit op de types Ffp1, ffp2 en ffp3 en N95) naar zorginstanties gaat in plaats van naar particulieren en bedrijven via de verkoop op bol.com.' Het bedrijf heeft zelf overigens geen maskers op voorraad. Het betreft assortiment van ondernemers die via bol.com verkopen. 

De negen fysieke winkels van Coolblue zijn dicht, in ieder geval tot 6 april. Bij de webshop ziet het bedrijf een enorme stijging in de aanschaf van monitoren, webcams en vriezers. Coolblue heeft ook verschillende categorieën uitgezet 'die nu niet belangrijk zijn' zoals koffers, navigatiesystemen en barbecues.

Het online warenhuis Wehkamp, waar ook elektronica wordt verkocht, is open. 

Banken

ING meldt dat een aantal bankkantoren gesloten zijn. Dit geldt eveneens voor de ABN AMRO. Controleer vóór vertrek de openingstijden op de website. Door de gevolgen van het coronavirus hebben sommige SNS-winkels aangepaste openingstijden en zijn ze open op afspraak. Alle banken wijzen erop dat veel bankzaken echter ook online geregeld kunnen worden. 

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant