Wespennest voorkomen (en verwijderen, als dat echt nodig is)

Wespennest voorkomen (en verwijderen, als dat echt nodig is)

Hoe zorg je ervoor dat er rondom jouw huis en garage geen wespennest komt? En wat kun je doen als je een wespennest vindt?

Het aantal meldingen van wespennesten is volgens De Bestrijdingsbrigade gestegen ten opzichte van vorig jaar. 'We halen dagelijks zo’n 200 wespennesten weg, terwijl dit er vorig jaar 130 per dag waren', aldus directeur Martijn Wijbenga. 'In de komende weken worden de nesten massaal verlaten en ontstaan er grote plagen van agressieve wespen.'

Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) ziet lokaal grote verschillen in het aantal meldingen van wespennesten. Volgens het KAD komt dat door regionaal wisselende weersomstandigheden van de afgelopen maanden. Het KAD krijgt vooral meldingen uit de Veluwe, Achterhoek, Noord-Limburg en Zuidoost-Brabant.

Het KAD benadrukt: wespen hebben een belangrijke functie. 'Ze worden ook wel de haaien onder de insecten genoemd. Je kunt ze eigenlijk zien als bondgenoten tegen vliegen en muggen.'

Wat kun je doen om te voorkomen dat wespen in en rondom je huis en garage een nest beginnen?

Helemaal voorkomen is lastig, volgens het KAD. Je kunt wel een aantal maatregelen treffen.

We hebben vooral last van twee soorten wespen: de Duitse wesp en de gewone wesp, samen ook wel de limonadewesp genoemd. Die naam doet het al vermoeden: de insecten houden van zoet. Zorg er dus voor dat je geen zoetigheden op tafel laat staan, en sluit afvalemmers en -containers goed af.

Voorzie je huis van horren, en sluit naden, spleten en kieren. Gebruik bijvoorbeeld bijenbekjes om openingen te dichten.

Wat als je een wespennest vindt?

Tref je een nest aan, maar is dat nest ver weg van woonhuizen, en niet op een plek waar (regelmatig) mensen komen en kinderen spelen? Dan hoef je volgens het KAD geen actie te ondernemen.

Vind je een nest bijvoorbeeld bij een woonhuis? Of op een andere plek waar de insecten overlast kunnen veroorzaken? Schakel dan een professioneel bedrijf in om het nest te verwijderen. Let er dan vooral op dat je niet met een 'beunhaas' in zee gaat, waarschuwt het KAD. Check of je te maken hebt met een bestrijdingstechnicus, dat is iemand die een opleiding heeft gehad over preventie en bestrijding van dierplagen. Een bestrijdingstechnicus moet ook een pasje kunnen laten zien. (Meer informatie vind je bij het KAD).

Sluit in ieder geval nooit de uitvliegopening(en) van een wespennest af. De wespen zoeken net zolang een uitgang tot ze er een gevonden hebben. Dan weet je niet waar ze naartoe gaan en kunnen de insecten in grote getale gebouwen (en huizen) binnen komen.

Wil je meer weten over de verschillende soorten wespen? Bekijk de kennisbank over wespen van het KAD.

Gestoken door een wesp?

Heb je een zoetig drankje? Let er dan op als je een slok neemt dat er geen wesp inzit!

Lees wat je moet doen als je gestoken wordt door een wesp.

Meer over:

Ook interessant