toggle menu

Whaling op WhatsApp: Wat is het en wat kun je doen?

Whaling op WhatsApp: Wat is het en wat kun je doen?

Pas op voor fraudeurs die zich op WhatsApp voordoen als een bekende en je geld afhandig proberen te maken. 'Mijn bankieren werkt niet, er is namelijk een storing. Of je wat kunt overboeken', staat bijvoorbeeld in zo'n appje.

Fraudehelpdesk waarschuwt voor deze 'oude' truc in een nieuw jasje. Er bestaan verschillende vormen van het fenomeen, dat overigens whaling heet.

Bij whaling krijg je een bericht van een 'vriend' die om financiële hulp vraagt. Je dénkt dat je contact hebt met je vriend maar hij of zij is een oplichter. De fraudeurs slaan toe op Facebook, via mail en nu dus ook op WhatsApp.

'Mijn bankieren werkt niet'

Bij de Fraudehelpdesk kwam een melding binnen van iemand die een bericht kreeg uit naam van een bekende. De app staat vol spelfouten: 'Mijn bankieren werkt niet er is namelijk een storing of je wat rekeningen voor me kan overboeken dat k je het geld contant geef en uiteraard een extraatje voor de moeiten'.

De ontvanger van de berichten heeft al snel door dat er iets niet in de haak is. Hij is niet aan het appen met zijn vriend, maar met een oplichter. De ontvanger reageert: 'Nee dat gaan we niet doen', en maakt geen geld over.

Wat is whaling?

Bij whaling kan het zijn dat een Facebookprofiel of mailprogramma gehackt is en dat de berichten dus afkomstig zijn vanaf het echte, al bestaande account. Zo schrijft Margriet op onze site:

'Dit heb ik zelf ook meegemaakt, dat iemand mijn Facebook heeft gehackt en onder mijn naam aan vrienden geld heeft gevraagd. Volgens mij heeft iemand ingebroken op mijn telefoon.'

Het komt ook voor dat een zogenaamde vriend vanuit een ander nummer appt en bijvoorbeeld zegt dat hij een nieuw nummer heeft. Het kan ook zijn dat je ineens een vriendschapsverzoek ontvangt van iemand die zich uitgeeft als jouw vriend. Een fraudeur heeft dan een nieuw profiel aangemaakt.

De fraudeur kan bijvoorbeeld een foto van je vriend sturen als bewijs. Vaak zijn zulke bestanden gewoon op internet en Facebook te vinden. Laat je hier dus niet door overtuigen.

Wat kun je doen?

Krijg je zelf een bericht (sms, app, mail, Facebookberichtje) met een betaalverzoek en twijfel je of je wel echt te maken hebt met een bekende? Je kunt natuurlijk altijd telefonisch contact opnemen. Mogelijk kun je al aan de stem horen dat de persoon niet jouw 'vriend' is, of kun je geen contact krijgen met deze persoon.

Heb jij weleens te maken gehad met whaling? Deel je ervaring hieronder of via onze app!

Lees meer

Download voor Android

Download voor iOS (Apple)

Bron: Radar / Fraudehelpdesk

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant