Wildkamperen in de natuur: wat mag wel en wat niet?

Wildkamperen in de natuur: wat mag wel en wat niet?

Kamperen in de natuur kan avontuurlijk en rustgevend zijn. Wat zijn de regels voor vrij kamperen? Mag je overal een tentje opzetten? En waar moet je rekening mee houden? Radar zoekt het uit.

Om maar met de deur in huis te vallen: nee, je mag niet overal in Nederland bivakkeren. Op campings en op je eigen terrein mag je natuurlijk gewoon een tent opzetten of een caravan plaatsen, maar op openbare gebieden gelden regels. Zo mag je niet kamperen met een tentje op een openbaar grasveld of parkje; hiervoor kun je een boete krijgen van 140 euro.

Voor campers en caravans gelden andere regels: die mag je maximaal drie dagen achterelkaar aan een openbare weg stallen, dus op een parkeerplaats. Dit staat in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van je gemeente.

Vrij kamperen

Wil je toch graag in de vrije natuur haringen in de grond slaan? Dat kan! Er zijn bepaalde gebieden waar je wel mag kamperen. Staatsbosbeheer heeft met een paal zeventien plekken aangewezen waar je mag kamperen. Je kunt de paal vinden met behulp van je GPS. Op deze plekken gelden wel enkele regels:

  • Je mag geen open vuur maken! Omdat je in de natuur zit is er een groot brandgevaar. Je mag wel een gasstelletje meenemen om op te koken.
  • Op een aangewezen plek mogen maximaal drie tenten tegelijk staan, binnen tien meter van de paal. Omdat je niet van tevoren kunt reserveren, zie je op het moment dat je aankomt of er plek voor jou is of niet.
  • Je mag niet langer dan 72 uur achterelkaar op dezelfde plek kamperen.
  • Soms is een waterpomp, maar dit water is niet drinkbaar. Neem dus zelf genoeg drinkwater mee.
  • Omdat je op terrein van een boswachter zit, moet je afval naderhand opruimen en alles ook netjes achterlaten. Ook als je naar de wc moet.

Dagcamping

Wil je je tent proberen voor je op vakantie gaat maar heb je geen zin om dit in je tuin of in het bos te doen? Dan kun je ook gebruik maken van een dagcamping. Hier kun je gratis kamperen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat; je mag hier dus niet overnachten. Je hebt op dagcampings, in tegenstelling tot bij vrij kamperen, meestal wel wc’s (je moet wel zelf wc-papier meenemen) en recreatievoorzieningen.

Bron: Staatsbosbeheer

Ook interessant