Zakkenrollen: hoe zorg je dat je geen slachtoffer wordt?

Zakkenrollen: hoe zorg je dat je geen slachtoffer wordt?

In drukke steden is het belangrijk dat je goed op je eigendommen let. Niet alleen in het buitenland, ook in ons eigen land is het duizenden keren per jaar raak. Je wordt even afgeleid en je portemonnee of telefoon is al uit je jaszak of handtas verdwenen. Waar moet je op letten?

Zakkenrollers hebben een voorkeur voor drukke, onoverzichtelijke plaatsen, volgens de politie. Hier zijn mensen afgeleid en letten ze niet meer op hun eigendommen. Dit zijn bijvoorbeeld drukbezochte evenementen, zoals markten of straatoptredens, of andere toeristische attracties. Andere risicovolle locaties zijn kleedkamers van winkels, het openbaar vervoer, het strand, hotellobby’s, roltrappen en wachtrijen.

Hoe werkt een zakkenroller?

Eerst wordt het slachtoffer afgeleid. Dit gaat vrijwel vanzelf als het slachtoffer ergens mee bezig is, zoals in de bus stappen, inchecken bij een hotel, of kijken naar een straatoptreden. Desnoods leidt de zakkenroller het slachtoffer zelf af door een duwtje te geven, of bijvoorbeeld de weg, een vuurtje, of wisselgeld te vragen.

Volgens de politie werken zakkenrollers vaak in teamverband. Terwijl de één het slachtoffer afleidt, rolt een ander de zakken. Blijf dus alert als een onbekend persoon je aanspreekt. Let verder op wanneer iemand doelloos rond lijkt te lopen en gefixeerd is op mensen en hun bezittingen.

Soms slaan zakkenrollers juist ook plots toe, meldt de politie. Terwijl het slachtoffer gefocust is op de mobiele telefoon, grist de roller deze vlug uit de handen en rent er mee weg. Let dus goed op je omgeving als je bijvoorbeeld op je telefoon naar een route zoekt, of belt op drukke plaatsen.

Hoe voorkom ik dat ik word gerold?

Berg ten eerste je eigendommen goed op. Steek het niet vlug in zakken zonder ritssluiting, daar wordt het net zo vlug weer uitgehaald. Verstandiger is het gebruik van een tasje dat je onder je kleding draagt of de binnenzak van je jas. Vermijd het gebruik van een grote, opvallende portemonnee en neem alleen geld mee dat je daadwerkelijk nodig hebt. Draag je tas met de schouderriem om je hals heen en aan de voorkant van je lijf, zodat deze niet van je schouder af gegrist kan worden. Zorg dat de opening van de tas naar je lichaam toegekeerd zit. Gebruik je een rugzak? Doe dan een clipje of slotje om de ritssluiting.

Leg je waardevolle spullen niet zomaar op je tas of de tafel wanneer je op een terras zit. Als je je tas op de grond zet, doe het hengsel dan om bijvoorbeeld je voet of stoelpoot heen. Laat je spullen nooit onbeheerd achter als je even naar het toilet of de bar loopt. Blijf ook hier alert als een onbekende een goocheltruc wil tonen of de weg vraagt op een landkaart. Zorg ervoor dat je zelf je kleding schoonmaakt als een vreemde iets op je knoeit en wijs hierbij hulp van onbekenden voor de zekerheid af.

Listige truc

Dat zakkenrollers slinks te werk kunnen gaan, blijkt uit een voorbeeld van een truc die sinds begin dit jaar wordt gesignaleerd. De politie Amsterdam waarschuwt ervoor. Een woordvoerder legt uit hoe de truc in zijn werk gaat: ‘De roller, vaak gekleed in opvallend gekleurd voetbalshirt, leidt het slachtoffer af door enthousiast een arm om de schouder te slaan. Er wordt een voetbaltrucje gedemonstreerd waarbij het been van de zakkenroller tussen de benen van het slachtoffer gestoken wordt. Ondertussen haalt de roller de zakken van het nietsvermoedende slachtoffer leeg. Dit gebeurt allemaal in slechts enkele seconden. De zakkenroller neemt afscheid, loopt weg en trekt vlug een andere kleur vest aan wanneer het slachtoffer niet kijkt. Tegen de tijd dat het slachtoffer door heeft dat hij is bestolen, zoekt deze naar het felgekleurde shirt en kan de dader gewoon weg lopen.’

Een filmpje van de ‘voetbaltruc’ bekijk je hier:

Voetbaltruc station Breda – AVROTROS Opsporing Verzocht

Handige gadgets

Er zijn verschillende gadgets verkrijgbaar waarmee je het zakkenrollers lastiger maakt. Een voorbeeld is het Tinkle Alarm, een hangertje van kleine belletjes voor aan je telefoon of portemonnee die rinkelen bij beweging. Zo hoor je direct dat je wordt bestolen. Verder zijn er portemonneetjes te koop die je in je beha vast kunt maken. Deze zijn ook als sok-variant beschikbaar, je maakt ze dan vast om je enkel en trekt je sok eroverheen. Ook handig: kleine heuptasjes die je onder je kleding draagt, ook wel ‘geldgordel’ genoemd. Deze zijn ook verkrijgbaar als variant voor aan je hals.

Wat moet ik doen als ik toch ben gerold?

Wanneer je erachter komt dat je toch bent bestolen, zorg er dan direct voor dat je bankpassen en creditcards geblokkeerd worden. Elke bank en creditcardmaatschappij heeft een alarmlijn voor deze situaties. Wacht hier niet mee, want met contactloos pinnen is je rekening snel leeggeroofd. Verder is het van belang dat je aangifte doet bij de lokale politie. Vraag hierbij om een schriftelijk bewijs, dit heb je nodig voor de verzekering.

Zijn ook je reisdocumenten gestolen? Bij de Nederlandse ambassade kun je terecht voor een nooddocument. Ook kunnen zij je in contact brengen met lokale tolken als je problemen ondervindt met de taal.

Is je mobiele telefoon gerold, bel dan je telefoonbedrijf en laat je simkaart blokkeren. Op de meeste smartphones zit een functie waarmee je de exacte locatie van je telefoon kunt zien als je inlogt op een ander apparaat, zoals je laptop. Zo kun je je gestolen of verloren smartphone misschien nog terugvinden. Op een Android-toestel vind je dit bij ‘Apparaatbeheer’, op een iPhone vind je dit bij ‘Find my iPhone’. Dit werkt alleen wanneer je het op voorhand installeert.

Hoe je deze functies inschakelt, lees je in dit artikel:

Telefoon of tablet kwijt... Wat nu?

Zakkenrollers gebruiken soms adresgegevens die in je eigendommen te vinden zijn. Als ook je huissleutel is gestolen, kan het verstandig zijn om je sloten te vervangen.

Bron: Politie / ANWB / Rijksoverheid

Ook interessant