toggle menu

Zes tips voor autohuur

Zes tips voor autohuur

De grote uittocht is weer begonnen: Nederland gaat op vakantie. Drukte op het vliegveld, jengelde kinderen en gedoe met de koffers. Als je dan eindelijk bij de balie voor huurauto’s bent, gun je jezelf niet altijd de rust om het contract goed door te nemen. Met deze tips kom je niet voor verrassingen te staan.

1. Auto regelen vanuit Nederland?

Vanuit je luie stoel heb je de mogelijkheid om uitgebreid verschillende aanbieders in het land te vergelijken en rustig de voorwaarden door de nemen. Vaak kan dit zelfs via een Nederlandse tussenwebsite, zodat er geen taalbarrière is. Daarnaast ben je er zeker van dat de juiste auto voor je klaarstaat bij aankomst. Lokaal een auto huren is vaak wel wat goedkoper dan vanuit Nederland.

Kijk ook altijd even wat je nodig hebt qua verzekeringen en wat al gedekt wordt door je WA-verzekering. Tegen schade aan de auto moet je je altijd bij het verhuurbedrijf verzekeren, maar het kan best zijn dat je al een doorlopende inzittendenverzekering hebt.

2. Let op de tank-regeling

Sommige maatschappijen werken met full/empty regeling; wegrijden met een volle tank en de auto met een ‘lege’ tank inleveren. Dit lijkt een goede deal, maar voor niets gaat de zon op. Vaak moet je erg veel geld neerleggen voor brandstof onder het mom van servicekosten. Een full/full policy kan dan voordeliger zijn: je levert de auto met een volle tank af en zo betaal je dus alleen voor de brandstof die je gebruikt hebt.

Je kunt voor de zekerheid foto’s nemen van de brandstofmeter als je de auto ophaalt en weer inlevert. Bewaar tankbonnen, noteer kilometerstanden en tank zo dicht mogelijk bij de luchthaven voordat je de auto inlevert.

3. Lees de kleine lettertjes

Volgens de Consumentenbond worden nog altijd huurauto’s aangeboden voor stuntprijzen, terwijl de eindafrekening vanwege verplichte brandstofkosten en verzekeringen vele malen hoger uitvalt. ‘Er is veel mis met autohuur, maar wat ons betreft is vooral het adverteren met lage prijzen misleidend. Dan wordt een auto aangeboden vanaf 9 euro per dag, maar dat is het nooit. Er komt altijd van alles bij qua verzekeringen, kosten voor een bijrijder of afkoop van eigen risico,’ aldus Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond. De bond heeft dit voorgelegd aan de consumentenwaakhond ACM: ‘Zij moeten nu beslissen of het daadwerkelijk misleidend is.’

Vaak kun je bepaalde verzekeringen al vanuit huis regelen, maar afkoop eigen risico moet nog steeds ter plekke. Volgens Donat gaat het daar dan ook vaak mis: ‘Mensen staan met huilende kinderen om zich heen en willen snel die auto hebben. Ze worden dan onder druk gezet om enorme bedragen te betalen ter afkoop van het eigen risico.’

Het eigen risico kan variëren van enkele honderden tot soms wel duizend euro. Natuurlijk loont het alleen om je eigen risico af te kopen als het bedrag dat je hiervoor extra betaalt niet hoger is dan het eigen risico zelf. Bij sommige verhuurbedrijven kan je het eigen risico ook verzekeren voor een vast bedrag per dag. Het is een afweging waar je even de tijd voor moet nemen. Lees dus altijd de kleine lettertjes en laat je niet gek maken.

4. Checks bij het afhalen

Controleer voordat je tekent de auto op aanwezige schade en maak daar foto’s van. Laat eventuele schade door de verhuurder aantekenen op het huurcontract. Dit kan alleen wanneer je de auto binnen kantooruren ophaalt.

5. Checks bij het inleveren

Autohuur gaat niet per dag, maar per 24 uur. Wanneer je de auto ophaalt op een zaterdag om 13:00 uur ’s middags, lever hem dan ook weer voor 13:00 uur ’s middags in. Al ben je maar een uurtje later, dan wordt vaak toch weer een volle 24 uur berekent. Let er op dat als je de auto buiten kantooruren inlevert en de sleutels in een brievenbus gooit, je aansprakelijk blijft totdat de auto door de verhuurder is gecontroleerd.

6. Geschil met de verhuurder?

Ben je ontevreden over de huurauto of is er onterecht geld van je credit card afgeschreven? Leg de klacht altijd eerst voor aan de verhuurder. Biedt die geen uitkomst, dan kan je terecht bij het Europees Consumenten Centrum. Zij kunnen bemiddelen bij grensoverschrijdende consumentenklachten binnen de Europese Unie.

Bron: Consumentenbond / ANWB

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant