Zijn er betrouwbare soa-thuistests?

Zijn er betrouwbare soa-thuistests?

Door de komst van het coronavirus is de soa-zorg afgeschaald. Hierdoor bestellen mensen massaal commerciële soa-zelftests. Dat meldt BNR Nieuwsradio na een rondgang onder een aantal van deze bedrijven. Dokters van Morgen (overgenomen door Radar) spreekt met Anna Nijsters, woordvoerder van Soa Aids Nederland, over de betrouwbaarheid van deze zelftests.

Volgens Nijsters zijn thuistests alleen betrouwbaar als ze na afname naar een laboratorium worden gestuurd. 'Er zijn momenteel veel aanbieders van soa-thuistests, je kan ze tegenwoordig zelfs bij de drogisterij kopen. Dit zijn meestal testen waarop direct af te lezen is of je een soa hebt. Deze testen zijn onbetrouwbaar.', zo vertelt Nijsters. 

Soa Aids Nederland verwijst mensen door naar Soapoli-online.nl. 'Wij vinden dit een goede site, omdat zij voldoende vragen stellen. Het is namelijk belangrijk om precies te weten op welke soa je zou willen laten testen. Als de test positief blijkt moet je naar een huisarts voor de juiste behandeling. Hierover geeft Soapoli-online ook juiste informatie.', aldus Nijsters.

Een toegenomen vraag naar soa-zelftests

Commerciële aanbieder Testalize gaf tijdens het gesprek met BNR aan dat de vraag naar zelftests met 30 procent is toegenomen in vergelijking met vorig jaar. Bij Soapoli-online is de vraag naar zelftests zelfs 45 tot 50 procent toegenomen.

Bron: ANP MediaWatch / BNR Nieuwsradio

Meer over:

Ook interessant