Zo belanden jouw erotische selfies niet in handen van de verkeerde

Zo belanden jouw erotische selfies niet in handen van de verkeerde

Het zal je maar gebeuren, je stuurt iemand een - hopelijk op prijs gestelde - pikante video of foto van jezelf, maar per ongeluk blijkt iedereen die jou volgt op sociale media mee te kunnen kijken. Het is menig bn'er overkomen en misschien ken je iemand in je omgeving die het overkomen is. Hoe voorkom je problemen met sexting zoveel mogelijk?

Natuurlijk: het allerveiligste is gewoon niet aan sexting doen. Sexting is het sturen van seksueel getinte berichten, foto’s of video’s van jezelf via apps of sociale media. Er is onderzoek gedaan naar hoeveel procent van de jongeren hieraan doet. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen jongens en meiden en vrijgezel of met een relatie. 20% van de single meiden doet aan sexting tot 45% van de jongens met een relatie. En zij zijn uiteraard niet de enigen. Dus hierbij wat tips op een rijtje om te voorkomen dat je jezelf online terugvindt op een beschamende plek.

Vertrouw je de ander? 

Heb je de ander in het echte leven ontmoet of is het iemand die je alleen digitaal kent? En wat zal er gebeuren als jullie mot krijgen? Is het iemand die beelden of gesprekken tegen je zal gebruiken?

Gebruik apps met een timer

Op de app Telegram bijvoorbeeld kun je een secret chat openen. Daar kun je instellen dat de berichten na zoveel seconden verdwijnen met een timer. Ook krijg je een melding als de ander een screenshot neemt. Maar dat maakt het niet onmogelijk om een screenshot te maken. Bij apps als Dust of Confider kunnen er helemaal geen screenshots genomen worden, maar dat voorkomt niet dat de ander met bijvoorbeeld een tweede telefoon alsnog jouw seksuele uitspattingen vastlegt.

Altijd een risico

Ook Whatsapp heeft de functie dat een foto of video na één keer bekijken niet meer te zien is. Maar dat voorkomt niet dat de ander met bijvoorbeeld een tweede telefoon alsnog jouw seksuele uitspattingen vastlegt. Dat risico is er dus altijd.

Je snaps op Snapchat verdwijnen ook na het bekijken. Maar wat je ook online zet, echt weg is het nooit. Zo zijn er apps in omloop die om de bovengenoemde ‘bescherming’ heen kunnen werken. Op die manier lekten er in het verleden al duizenden ‘snaps’ uit van Snapchat.

Zorg dat je niet herkenbaar bent

Als er toch iets met jouw spannende beelden gebeurt is het niet plezierig als ook jouw nietsvermoedende werkgever of buurvrouw je online tegenkomt en je herkent aan je gezicht, specifieke tatoeages en sieraden of de omgeving waarin je je bevindt.
Je kunt ook nog een nickname gebruiken waarmee je je berichten verstuurt.

Check check dubbelcheck

Voor je op send drukt. Je wilt zeker weten dat je je content deelt met degene die het wil zien, en niet met al je (online) kennissen

Stuur zelf nooit materiaal door van een ander

Zonder toestemming van de partij die te zien is op het beeldmateriaal, ben je strafbaar bezig. En wel zo aardig: stel degene om wie het gaat op de hoogte dat er materiaal rondgaat.

Weet zeker dat je sexting op prijs gesteld wordt

In deze tijd behoeft dat geen verdere uitleg meer. Zorg dat je het heel zeker weet, want bijvoorbeeld een collega ongewenst sextexten kan gevolgen hebben voor je carrière. 

Ook interessant