Zo check je welke websites en apps je gegevens delen met Facebook

Zo check je welke websites en apps je gegevens delen met Facebook

Facebook heeft een functie beschikbaar gemaakt waarmee je inzicht krijgt in wat het platform over jouw online surfgedrag weet. Met de nieuwe tool 'activiteit buiten Facebook' kan je checken welke bedrijven en organisaties gegevens over jou delen met Facebook. In dit artikel lees je waar je dit kan checken en hoe je ervoor kan zorgen dat websites of apps in de toekomst geen gegevens delen met Facebook.

Van Facebook is bekend dat het gebruikmaakt van dataverzameling om mensen gepersonaliseerde advertenties aan te kunnen bieden. Nu heeft Facebook het mogelijk gemaakt om meer inzicht te krijgen in waar die gegevens vandaan worden gehaald. 

Wie deelt je gegevens met Facebook? 

Om te kunnen checken welke bedrijven of organisaties jouw gegevens delen moet je de volgende stappen volgen:

  • Log in bij Facebook 
  • Ga naar 'Instellingen' 
  • Ga naar 'Je Facebook-gegevens' 
  • Klik op 'Activiteit buiten Facebook' 

Op deze pagina geeft Facebook je uitleg over hoe het gegevens verzamelt en wat er met die gegevens wordt gedaan. Bovenaan de pagina zie je ook een aantal logo's van websites en apps die gegevens over jou hebben gedeeld. Als je op deze logo's klikt kom je (na nog een keer je Facebook-wachtwoord in te voeren) bij de lijst van websites en apps.

Bovenaan staat welke website of app de meeste gegevens met Facebook heeft gedeeld. Als je klikt op een website of app zie je hoeveel interacties er met Facebook hebben plaatsgevonden. Ook zie je hoe deze activiteit tot stand kwam, bijvoorbeeld via de advertentietechnologie van Facebook of doordat je ergens met je Facebook-account hebt ingelogd. 

Hoe voorkom je dat je gegevens met Facebook worden gedeeld? 

Als je liever niet hebt dat een bepaalde website of app jouw gegevens deelt met Facebook, kan je dit uitschakelen. Door op desbetreffende website of app te klikken, krijg je onderaan het scherm de optie 'Toekomstige activiteit van (...) uitschakelen'. 

Hiermee voorkom je dat er in de toekomst gegevens met Facebook worden gedeeld. De gegevens die Facebook al bezit worden hier niet mee verwijderd. 

Je zou ook een adblocker kunnen downloaden om te voorkomen dat je gegevens worden verzameld. Hoe werkt dit en wat zijn de voor- en nadelen? Lees meer

Ook interessant