Zo download je je WhatsApp-data

Zo download je je WhatsApp-data

WhatsApp heeft een functionaliteit toegevoegd waarmee je als gebruiker kan achterhalen welke persoonlijke gegevens de chatdienst van je heeft verzameld. Welke informatie staat er in het overzicht en hoe kun je je data downloaden?

Moederbedrijf Facebook voegde eerder een soortgelijke downloadfunctionaliteit toe aan Facebook en aan Instagram. In tegenstelling tot die platformen download je bij WhatsApp niet je chatberichten. Je berichten moet je via een andere manier back-uppen. Zo maak je een back-up van je berichten op Android en zo maak je een back-up van je chats op iOS (iPhone).

Welke informatie staat er in het overzicht?

In het rapport van WhatsApp staan dus niet je chatberichten, maar welke informatie staat wel in het overzicht? Je vindt in het rapport een overzicht van je contactpersonen, de groepen die je in WhatsApp hebt en nog wat algemene informatie over je account. Je ziet hier bijvoorbeeld ook staan of je je hebt afgemeld voor het delen van data met Facebook. Het uitzetten van datadelen met Facebook is (momenteel) overigens niet mogelijk.

Hoe vraag je je rapport aan?

Je kunt in de WhatsApp-app een rapport met alle data over jezelf opvragen. Je krijgt niet direct toegang tot deze informatie. WhatsApp geeft aan dat het ongeveer drie dagen duurt om dit rapport te maken. Het opvragen van de gegevens doe je als volgt:

 1. Open WhatsApp op je smartphone
 2. Ga naar Instellingen (staat in het menu onder de drie puntjes)
 3. Tik op Account
 4. Tik op 'Vraag accountinformatie aan'
 5. Tik op 'Rapport aanvragen' om de informatie op te vragen
 6. WhatsApp toont de datum waarop het rapport beschikbaar zal zijn.

Hoe download je het rapport?

Als het aangevraagde rapport beschikbaar is, kun je deze als volgt downloaden:

 1. Open WhatsApp op je smartphone
 2. Ga naar Instellingen (staat in het menu onder de drie puntjes)
 3. Tik op Account
 4. Tik op 'Vraag accountinformatie aan'
 5. Tik op 'Rapport downloaden' om het rapport te downloaden In het gedownloade bestand zit een HTML- en JSON-bestand. Het HTML-bestand is volgens WhatsApp de gemakkelijkste manier om het rapport te bekijken.
 6. Tik daarna op 'Rapport exporteren'

Bron: Radar / WhatsApp

Ook interessant