toggle menu

Zo maak je je tuin lenteklaar

Zo maak je je tuin lenteklaar

Wanneer de dieren uit hun winterslaap ontwaken, is het de hoogste tijd om je tuin te onderhouden en op het ontluikende voorjaar voor te bereiden. En daar kan Radar je bij helpen.

Help je tuin weer tot leven te komen met deze basistips.

Snoeien vanaf februari

Zodra de vorst uit de grond is, krijgen enkele planten beter een snoeibeurt terwijl ze nog in rust zijn:

  • vorstgevoelige planten zoals rozen en hortensia's,
  • bodembedekkers en klimplanten zoals klimop. Is je plant echter al aan het woekeren, of dreigt hij te veel ruimte in te nemen? Haal dan liever de hele plant weg, inclusief de wortel, voor hij te groot wordt om te worden gecontroleerd,
  • bladverliezende bomen. Laat bij fruitboompjes de horizontale takken staan en knip de rechtopstaande eraf. Als bomen te groot, ziek of dood zijn, verwijder je ze beter (denk aan een kapvergunning),
  • heesters, buxussen en andere hagen en struiken. Focus op het dode hout en geef je plant lucht, zodat hij weer met jonge takken kan dichtgroeien. 

Groene aanslag, mos en onkruid verwijderen

Bij een mooie tuin hoort ook een mooi terras. Spuit aan het begin van het lenteseizoen je groene aanslag weg met een hogedrukreiniger. Houd een maximale druk van 60 á 70 bar aan, om geen kiemen of andere planten kapot te spuiten, of poreuze stenen te verbrijzelen. Meer tips om groene aanslag te verwijderen én te voorkomen: 

Hoe verwijder je groene aanslag?

Maart en april zijn goede maanden om je gazon te verticuteren. Met een verticuteermachine haal je het mos uit je gazon, om er meer licht en vocht in te laten trekken. Strooi daarna grasmest en -zaad over je gras, om te voorkomen dat het mos en onkruid opnieuw verschijnt. Je gazon vindt die jaarlijkse diepe kambeurt heerlijk, maar het is wel een rotkarwei. Andere manieren om mos te verwijderen lees je hier:

Zo verwijder je mos op je terras of in je tuin

Om onkruid doeltreffend te verwijderen moet je ook de wortel uit de grond zien te trekken. De beste manier om te voorkomen dat er iets teruggroeit, is door op dezelfde plek iets nieuws te planten. Meer tips over onkruid verwijderen, lees je hier: 

Onkruid bestrijden: waarmee doe je dat?

Verzorg je gazon

Geef je gazon organische mest in het voorjaar, zoals compost en bladaarde. Je kan ook korrelmest gebruiken. Gebruik extra mest om je plantenborders te voeden. 

Heb je geen eigen compost? Overweeg dan om een composthoop aan te leggen in je tuin. Die zorgen namelijk voor gratis voeding en minder afval.

Verzorg je graskanten door ze af te stekken met het juiste gereedschap. Span een draad om voor een rechte lijn te zorgen.

Beestjes in je tuin?

Heb je last van slakken of bladluizen? Er zijn verschillende ecologische middelen te koop om ze weg te krijgen. Voor luizen is het product dat je nodig hebt afhankelijk van de plant waarop ze zitten. 

Een vijver?

Als je een vijver in je tuin hebt, verwijder je in het voorjaar alle dode planten uit het water. Vergeet ook de dode bladeren niet, want die zorgen voor algvorming. Zorg dat er genoeg zuurstofplanten in je vijver staan. 
 

Ook interessant