toggle menu

Zo produceer je minder afval - 6 tips

Zo produceer je minder afval - 6 tips

'Zero waste', oftewel geen afval produceren, is een trend. Maar hoe haalbaar is afvalvrij leven? Journalist Marlies Hanse probeerde het uit, en geeft je zes tips.

Lees het verslag van Marlies Hanse hier

 1. Vermijd plastic verpakkingen

  De snelste manier om resultaat te boeken? Vermijd plastic verpakkingen. Zorg dat je altijd een boodschappentas klaar hebt staan met katoenen tasjes en jampotjes. De tasjes gebruik je voor groenten, fruit en noten. Natte producten zoals olijven, vlees of mozzarella kun je in potjes vervoeren en bewaren. Voor een stuk kaas is een bijenwasdoek handig. 
 2. Neem je eigen broodzak mee

  Laat je brood in de winkel snijden en vraag of de bakker het in je meegebrachte katoenen tas stopt. Als je het brood in de vriezer bewaart, blijft het twee weken vers.
 3. Koop groot in

  Koop van een product in één keer een grote hoeveelheid. Bestel in de natuur-winkel bijvoorbeeld 5 kilo rijst in een papieren verpakking. 
 4. Neem een waterfles en servet mee

  Ga je de deur uit? Neem altijd een waterfles mee. Ook een katoenen zakje of servet is handig om standaard in je tas te hebben, zo kun je verpakkingsvrij een croissant of broodje vervoeren. 
 5. Schoonmaken met azijn en baksoda

  Maak je huishouden groener door je schoonmaakmiddelen de deur uit te doen en te vervangen door azijn en baksoda. Azijn ontkalkt, ontvet en doodt bacteriën en is ideaal voor het schoonmaken van het gasfornuis of de ramen. Baksoda gebruik je om aanslag te verwijderen, vieze luchtjes te verdrijven of de wc te boenen. 
 6. Minder verzorgingsproducten

  Minimaliseer je verzorgingsproducten. Je haren kun je wassen met een shampoobar en op internet vind je tientallen recepten om zelf tandpasta, deodorant en bodylotion te maken. Tampons kun je vervangen door een menstruatiecup.

Deze tips zijn eerder gepubliceerd in Radar+, Nazomer 2016, nummer 4

Ook interessant