Zo schakel je de Windows 10-functie in die beschermt tegen ransomware

Zo schakel je de Windows 10-functie in die beschermt tegen ransomware

Door ransomware kunnen foto's, administratie en andere belangrijke bestanden op je computer worden vergrendeld door kwaadwillenden. De enige manier om mogelijk weer toegang te krijgen tot je bestanden is het betalen van losgeld. In de laatste update van Windows 10 zit een functie die jou moet beschermen tegen ransomware.

Wat is ransomware?

De afgelopen maanden zijn er meerdere keren cyberaanvallen geweest met ransomware zoals WannaCry, Petya en Bad Rabbit. Maar wat is ransomware eigenlijk?

Ransomware is een gijzelvirus dat ervoor zorgt dat bestanden op je computer worden vergrendeld. Om toegang te krijgen tot je bestanden vragen cybercriminelen losgeld. De vraag is alleen wel of je na betaling daadwerkelijk toegang tot je bestanden krijgt.

Hoe werkt de anti-ransomwarefunctie in Windows 10?

In de laatste versie (1709) van Windows 10 heeft Microsoft een anti-ransomwarefunctionaliteit toegevoegd aan Windows Defender. Windows Defender is de virusscanner die Microsoft standaard levert bij Windows. De anti-ransomwarefunctie, die je overigens zelf moet inschakelen, houdt enkele belangrijke mappen op je computer in de gaten om grote veranderingen te signaleren zoals het vergrendelen of verwijderen van bestanden op je computer. Deze acties zullen door Windows Defender worden geblokkeerd. Hierdoor bescherm je jezelf volgens Microsoft tegen ransomware en onveilige programma's.

Microsoft vergelijkt de nieuwe functie met een veilige kluis: 'Het is als het plaatsen van je kroonjuwelen in een kluis, waarvan alleen jij de sleutel hebt. Cybercriminelen kunnen je niet afpersen als ze je bestanden niet kunnen versleutelen.'

Hoe stel je de anti-ransomwarefunctie in?

De anti-ransomwarefunctie kun je alleen gebruiken als je de Windows Defender gebruikt en dus niet bij andere virusscanners. Je kunt de anti-ransomwarefunctie in Windows 10 als volgt activeren:

  1. Installeer de laatste update van Windows 10 op je computer
  2. Ga naar de zoekbalk in het Windows Startmenu
  3. Zoek Windows Defender en open het programma
  4. Klik op 'Virus- en bedreigingsbeveiliging'
  5. Ga naar 'Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging'
  6. Schakel 'Gecontroleerde mappentoegang' in.

Windows gaat nu automatisch enkele mappen in de gaten houden om te kijken of er onverwachte veranderingen plaatsvinden. Eventueel kun je bij de instellingen zelf nog andere mappen toevoegen waar je belangrijke documenten of foto's hebt staan.

Wat kun je verder doen tegen ransomware?

Radar heeft eerder op een rijtje gezet hoe je ransomware kan voorkomen en wat je kan doen als je onverhoopt toch besmet raakt.

Bron: Microsoft

Ook interessant