toggle menu

Zo voorkom je dat je persoonsgegevens worden gedeeld

Zo voorkom je dat je persoonsgegevens worden gedeeld

Zelfs je tennisclub verkoopt zonder jouw toestemming jouw gegevens aan commerciële partijen. Hoe weet je of dat bij jou het geval is, en wat kun je ertegen doen als je niet wil dat jouw persoonsgegevens gedeeld worden?

Dit artikel hoort bij de tv-uitzending van 23 april 2018:

Je sportclub speelt je gegevens door

Het is altijd verstandig om de privacyverklaring van een sportclub of andere organisatie te lezen voordat je je gegevens deelt. Je weet dan vooraf of zij je gegevens met derden delen en kunt ervoor kiezen om daar niet mee akkoord te gaan.

Verzoek om inzage in je gegevens

Wat als je wil weten wat een organisatie van je weet? Bits of Freedom is een beweging die opkomt voor de internetvrijheid in Nederland. Eerder maakte de organisatie een Privacy Inzage Machine (PIM) rondom het recht op inzage van je persoonsgegevens binnen een organisatie. De website maakt het gemakkelijk om binnen drie stappen een gerichte brief op te stellen. Allereerst dien je de organisatie te selecteren. Vervolgens moet je je naam en adresgegevens invullen. Met deze gegevens maakt de website een brief die je kunt downloaden om vervolgens te versturen naar de organisatie waar jouw gegevens liggen. PIM heeft in het systeem de adresgegevens van veel organisaties opgeslagen, waardoor de brief gelijk het juiste adres bevat.

Met de komst van het AVG wordt binnenkort een nieuwe, soortgelijke website gelanceerd, namelijk My Data Done Right (mydatadoneright.eu). De werking van de website is hetzelfde, alleen krijgt het meer mogelijkheden rondom de nieuwe wet op vergetelheid en de wet op dataportabiliteit.

Op de website kun je op dit moment je mailadres achterlaten zodat ze je op de hoogte kunnen stellen wanneer je 'm kunt gebruiken. Bits of Freedom geeft aan dat de persoonsgegevens die nodig zijn om de brief op te stellen alléén voor dit doel gebruikt worden en na 10 minuten van de server worden verwijderd. Je hoeft dus niet bang te zijn dat jouw gegevens aan derden worden verstrekt, nadat je ze op deze site hebt ingevuld.

AVG: nieuwe privacywetgeving

Ook helpt de wet je een handje met het grip houden op je data. Nederland krijgt, samen met de gehele Europese Unie, nieuwe privacywetgeving: de Algemene Verordening Gegevensbescherming, kortweg AVG. Deze wet gaat per 25 mei in. De wet geeft jou, als burger, meer mogelijkheden om jouw data in de gaten te houden en te beheren. Dit loopt via het recht op vergetelheid en het recht op dataportabiliteit.

Je gegevens verwijderd krijgen

Het recht op vergetelheid is een van de vernieuwende rechten die per 25 mei ingaat. Simpelweg houdt het in dat een organisatie jouw gegevens moet verwijderen als je daar om vraagt. Ook kun je eisen dat de organisatie verwijdering van gegevens doorgeeft aan alle andere organisaties die deze gegevens van hen hebben gekregen. Dit recht is niet absoluut. Dit betekent dat een organisatie jouw persoonsgegevens niet moeten verwijderen als er sprake is van een bijzondere situatie. Lees wanneer er sprake is van een bijzondere situatie.

Je gegevens opvragen of door laten sturen

Het recht op dataportabiliteit, oftewel overdraagbaarheid van persoonsgegevens, geeft het recht dat je jouw persoonsgegevens van een organisatie op kan eisen. Dit biedt je de mogelijkheid om deze gegevens gemakkelijk door te geven aan een andere leverancier van dezelfde soort dienst. Je kan zelfs eisen dat een bedrijf deze gegevens direct doorstuurt naar een concurrent. Lees meer over het recht op dataportibiliteit.

Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dient organisaties te controleren op het verwerken van persoonsgegevens. De AP krijgt meer middelen om organisaties te straffen als zij zich niet aan de AVG houden. Zo mag de AP een boete opleggen van 4 procent van de totale winst van een bedrijf, met een maximale hoogte van 20 miljoen euro.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant