Radar

toggle menu

10 procent kans op ander vlees in wildproduct

Handelaren in wild verkopen soms producten waarin heel ander vlees zit dan op het etiket staat aangeduid. Dat is de tussentijdse conclusie van een onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). In 10 procent van de onderzochte gevallen blijkt de etikettering niet te kloppen. Hoe kan de consument zulke gevallen herkennen?

De nVWA controleerde de afgelopen maanden zestig bedrijven die wildproducten verkopen. Het ging voornamelijk om ambachtelijke poeliers en horecagroothandelaren. Van de 266 monsters die werden genomen, bleken er 27 een andere samenstelling te hebben dan op het etiket werd vermeld. In twaalf gevallen bleken de producten zelfs helemaal geen wild te bevatten.

Geen zwarte lijst
Voor de consument zijn die gevallen lastig eruit te pikken. De nVWA maakt ook geen 'zwarte lijst' van bedrijven en producten die niet aan de regels voldoen. In plaats daarvan tikt zij bedrijven op de vingers.

Woordvoerder Frederique Hermie van de nVWA: 'Een taak van ons is om ervoor te zorgen dat er eerlijke handel plaatsvindt. Daartoe inspecteren wij bedrijven en delen boetes uit als dat nodig is. We hopen dat bedrijven daardoor hun leven beteren en dat de consument daar uiteindelijk voordeel van heeft.'

Goed doorvragen
Als gast in een restaurant of klant bij een poelier heb je op dit moment dus 10 procent kans dat de stoofpot of wildpeper die je bestelt, niet de samenstelling heeft die je mag verwachten.

'Dat kan heel goed,' zegt Hermie. 'Wie zekerheid wil, moet goed doorvragen wanneer hij zo'n product bestelt. Bij sommige horecagelegenheden is dat lastig, omdat zij hun wild kant en klaar inkopen van een groothandel. Maar er zijn ook zat andere die het zelf maken, en die weten natuurlijk heel goed wat er precies in zit.'

Wel is het zo dat 'rauwe' producten, zoals fazantenborst, qua samenstelling vaak wel in orde zijn. 'Daar wordt meestal niet mee gesjoemeld,' aldus Hermie. 'Bij producten die "bereid" zijn daarentegen, zoals wildpeper of wildsoep, is het een stuk moeilijker om te herleiden wat erin zit.'

Zo vond de nVWA hazenpeper waarin geen haas zit, reepeper zonder ree, een fazantenstoofpot waarin alleen eend zit en ganzenborstfilet die eend blijkt te zijn. De desbetreffende bedrijven krijgen een boete.

Bij vijftien monsters werden behalve de vleessoort die op het etiket stond vermeld, ook andere vleessoorten gebruikt. Zo zat er in een kwartelmousse met ganzenlever ook rundvlees en kip. In een wildpeper van haas, hert, struisvogel en konijn ontbraken het hazen- en struisvogelvlees.

Met het geanalyseerde rauwe wilde vlees zat het over het algemeen wel goed. Van de 32 monsters die werden genomen, bleek er slechts een niet te kloppen.

Ook supermarkten binnenkort onderzocht

Ondertussen gaat de nVWA door met onderzoeken. De organisatie richt zich de komende weken voornamelijk op wildproducten in de supermarkt. Deze zijn in eerste instantie nog niet in het onderzoek meegenomen, omdat die winkels de wildproducten pas sinds begin december in het assortiment hebben. Het eindrapport met alle gegevens wordt in het eerste kwartaal van volgend jaar uitgebracht.

Meer informatie, inclusief de tussenrapportage, vindt u op de site van de nVWA.

© Radar

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant