Radar

toggle menu

Groene-theetest resultaten

Nederlanders drinken jaarlijks gemiddeld 100 liter thee. Dat zijn twee kopjes thee per dag. Van oorsprong komt thee uit China. Duizenden jaren geleden werd daar al thee gedronken. Volgens een Chinese legende ontdekte Shen Nong 5000 jaar voor Christus thee in een bos. Bladeren van een theestruik dwarrelden in een pan met heet water, waarna het geheel een aangename geur ging verspreiden.

In de test beoordelen we verschillende soorten groene thee. Dit wordt gedaan door Karel Thieme, dé thee-expert van Nederland. Daarnaast zetten we ‘theeleuten’ Marry en Mariette Morsink in, moeder en dochter, die regelmatig samen een bakje thee drinken. We doen de thee-test bij Formocha Premium Tea, de enige echte Chinese theewinkel in Amsterdam. Eigenaresse Amanda Yin schuift ook aan bij de test.  

Dit zijn de verschillende merken thee die zij testen:

  • Perfekt, ¤ 1,24 per 50 gram, gekocht bij Hoogvliet.
  • Super de Boer, ¤ 1,31 per 50 gram.
  • Simon Levelt, ¤ 3,48 per 50 gram.
  • Lipton, ¤ 2,21 per 50 gram, gekocht bij Albert Heijn.
  • Aldi, ¤ 1,02 per 50 gram.
  • Albert Heijn, ¤ 1,10 per 50 gram.

De prijzen zijn omgerekend naar 50 gram om goed te kunnen vergelijken. De inhoud in de winkel kan verschillen.

We testen de thee op smaak, kleur en geur, van zowel de theeblaadjes als de thee zelf. We knippen eerst de zakjes open, en laten de theeblaadjes aan onze testpersonen ruiken. De thee bereiden we met 400 milliliter water, dat is ongeveer 2 kopjes thee. We laten iedere thee precies 2 minuten trekken. Alle testpersonen beoordelen de verschillende merken en geven de thee een cijfer. Welke groene thee is het groenst en dus het lekkerst? Dit is de uitslag:

1. Simon Levelt. Cijfer: 7,6
De allerlekkerste groene thee is de verse thee van Simon Levelt. Met maar liefst een 7,6 staat ie bovenaan. De duurste thee uit de test, maar dat is het volgens onze testpersonen het geld zeker waard. Echte goede groene thee. En daar gaat het natuurlijk om.  

2. Super de Boer. Cijfer: 6,4
Op de 2e plaats eindigt de goedkoopste thee uit de test, die van Super de Boer. Een vriendelijke, zachte, groene thee, aldus onze testpersonen.

3. Pickwick. Cijfer: 6,4
Een redelijke thee voor af en toe. Iets duurder dan de thee van de Super de Boer, die hetzelfde cijfer heeft gekregen.

4. Aldi. Cijfer: 6,3
Een prima pure groene thee, maar wel gewoontjes.

5. Albert Heijn. Cijfer: 5,6
Op de 5e plaats staat de groene thee van van de Albert Heijn, een nipte voldoende, een 5,6. Nietszeggend, aldus Karel.

6. Perfekt. Cijfer: 5,5
Op de 6de plaats eindigt Perfekt, net geen voldoende, een 5,5. Niet vers, en erg bitter.

7. Lipton. Cijfer: 4,8
Op de laatste plaats eindigt Lipton, de op 1 na duurste thee uit de test. Een ruime onvoldoende, namelijk een 4,8. Te veel toegevoegde aroma’s. Te nep.

Lees ook

Reacties

Op de vernieuwde Radar website kan er nog niet worden gereageerd op artikelen.

Ook interessant