Radar

toggle menu

Lijfrente verzekering via spaarloon

Het doel van deze polis is om een aanvulling op uw pensioen te regelen. De premies die u hieraan betaald mag u van uw inkomstenbelasting aftrekken als lijfrentepremie. De belastingdienst betaalt dus mee aan uw premie. Als u de premie laat betalen via uw spaarloon heeft u nog een keer belastingvoordeel omdat de werkgever hier geen belasting over in hoeft te houden.

Aan het eind van de looptijd komt de waarde uit de polis vrij.  Dit mag u niet in een keer ontvangen maar dit moet in (maandelijkse) periodieke uitkeringen. Omdat de fiscus  u  belastingvoordeel heeft gegeven tijdens de opbouwperiode gaat men juist belasting heffen op de uitkeringen te zijner tijd.

Premie zelf betalen?

Als deze polis wordt betaald via uw spaarloonrekening moet u vanaf januari 2012 de premie zelf gaan betalen. Dan heeft u dus nog maar één keer belastingvoordeel. Maar dat is niet verplicht. U mag gewoon stoppen.

Heeft u een aanvulling op uw pensioen nodig?

Stel u zelf eerst de vraag waarom u deze polis heeft. Heeft u een aanvulling op uw pensioen nodig?

Stappenplan: Wat kunt u doen met deze polis?

Vraag allereerst  uw tussenpersoon of verzekeraar om advies en wat u het beste kunt doen met deze polis. Heeft u geen tussenpersoon of komt u niet verder met zijn hulp dan kunt u zelf de volgende stappen ondernemen:

-        Vraag de afkoopwaarde op met brief ( de waarde die de verzekeraar uitkeert als u het geld bij hen weg wilt halen)

-        Vraag ook  de premie vrije waarde op. ( de waarde als u stopt met premie betalen maar het geld wel bij de verzekeraar laat staan)

-        Vraag de waarde op einddatum op als u gewoon doorgaat met premie betalen. In veel gevallen zal dat een prognose zijn als het een beleggingsverzekering betreft. Het kan ook zijn dat er garantiebedrag verzekerd is.

-        Vraag de verzekeraar tot slot hoeveel premie u precies heeft betaald aan deze polis.

Als u deze gegevens heeft ontvangen kunt u een inschatting maken van de mogelijkheden.

Kleine lijfrente

Is de waarde lager dan ¤ 4.171? Dan kunt u zonder extra belastingheffing van 20% (revisierente) laten uitkeren. Wel houdt de verzekeraar loonbelasting in. U heeft immers ook belastingvoordeel gehad.

Wilt u stoppen met betalen en meer rendement en zekerheid?

Op deze site kunt u een berekening maken die laat zien hoeveel banksparen u oplevert.

Dit kunt u vergelijken met de opbrengst uw huidige polis.

U vult dan de afkoopwaarde en de gewenste einddatum in en ziet wat banksparen u oplevert.

Wilt u door gaan met betalen en meer rendement en zekerheid?

Op deze  site kunt u een berekening maken die u laat zien hoeveel banksparen u oplevert.

Die kunt u vergelijken met de opbrengst van uw polis.

U vult dan de afkoopwaarde, de premie en de gewenste einddatum in en ziet wat banksparen u oplevert.

Aandachtspunten

Overbruggingslijfrente tot 01-01-2006

Als u uw lijfrentepolis bedoelt heeft om een overbruggingslijfrente aan te kopen, moet u sinds 01-01-2006 rekening houden met aanvullende fiscale spelregels. Een overbruggingslijfrente is een uitkering  tussen uw 60e en 65e..  U mag voor zo’n overbrugging alleen de waarde van de lijfrentepolis gebruiken die op 01-01-2006in de polis aanwezig was.

Die waarde kunt u storten in banksparen. Maar de uitkering moet uiteindelijk worden geregeld bij een verzekeraar. U moet dus dan weer overstappen. U hoeft dan pas te bepalen wat u doet. Informeer goed naar deze regels.

Woekerpoliscompensatie

Als de polis nog geen 5 jaar gelopen heeft ontvangt u geen compensatie als u deze voortijdig afkoopt.

Houdt dus rekening met deze termijn als u afkoop overweegt. Zorg verder dat u eventuele compensatierechten niet opgeeft door het ondertekenen van een finale kwijting.

Als u recht heeft op woekerpoliscompensatiie ontvangt u die vaak apart van de afkoopsom. Dit bedrag kan worden bijgestort op de bankspaar rekening.

Lees ook

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant