Radar

toggle menu

Eerste oogst Noordzee-zeewier aanstaande

Sushi, soep en salade, rechtstreeks van de Noordzee naar de keukentafel. Over een paar jaar is dat een werkelijkheid, hoopt de Stichting Noordzeeboerderij. Die heeft in november voor een proef eetbare zeewier geplant uit de kust bij Texel. Als het weer het toelaat, is komende week de eerste oogst. 'We gaan een fantastische oogst tegemoet', zegt Koen van Swam van de stichting.

Het zeewier zit aan een metersgroot frame, dat ruim een meter onder de zeespiegel van de Noordzee dobbert. Van Swam: 'We hadden een klein doel: we wilden de eerste kilo zeewier op de Nederlandse Noordzee telen. Iedereen verklaarde ons voor gek. Vorige maand hebben we even gekeken en hadden we hele goede bossen zeewier. Ik ga ervan uit dat de oogst ongeveer 30, 40 kilo opbrengt.'

Van Swam noemt de proef dan ook een succes. 'We hebben aangetoond dat zeewier in de Noordzee kan groeien. Het is sterk en stevig genoeg om de ruige zee te lijf te gaan en in het water op te groeien. Nu gaan we ons op volgend jaar richten. Dan willen we nog veel meer, misschien krijgen we wel honderd keer zo veel zeewier.'

En dat is nog altijd maar het begin. De Noordzeeboerderij heeft een 'weiland' van een vierkante kilometer gekregen. 'Daarvan gebruiken we 0,000001 procent. Als je meer zeewier teelt, heb je een soort tractor op zee nodig om te kunnen oogsten. Je kunt er schelpdieren bij kweken. Zulke dingen willen we in de toekomst realiseren.'

Zeewier is meer dan alleen voedsel, benadrukt Van Swam. Het zit ook in tandpasta, chocolademelk en cosmetica. Daarnaast is het een goede broedplaats voor vissen, die tussen het wier kunnen schuilen en er hun nakomelingen op de wereld kunnen zetten. Dat lokt weer andere vissen. Bovendien is de teelt milieuvriendelijk: wier gebruikt alle voedingsstoffen en zonnestralen die de natuur biedt. Er is geen kostbaar land voor nodig, geen meststoffen en geen schaars zoet water.

Bij de oogst komende week wordt het frame uit het water getild en op een schip gehesen. Daarna gaat het naar de wal. Het wier gaat vooral naar laboratoria. Onderzoekers kijken wat er allemaal in de plantjes zit, welke stoffen het zeewier heeft opgenomen uit zee en of het veilig is om te eten. Daarnaast wordt een deel geveild. De opbrengst is voor de komende teelt. Van Swam: 'Rond de veiling willen we misschien ook een zeewierdiner organiseren. We zijn een boek met recepten aan het schrijven. Soep, salades, tapenades, chips, er gaat een hele nieuwe keuken open als je groente uit de zee eet.'

Bron: ANP
Beeld: Noordzeeboerderij

Reacties

Op de vernieuwde Radar website kan er nog niet worden gereageerd op artikelen.

Ook interessant