Radar

toggle menu

Kinderen herkennen phishing beter door training

Trainingen helpen kinderen bij het herkennen van phishing

Door trainingen kunnen kinderen leren om valse e-mails en websites (phishing) te herkennen. Wel moet er herhaaldelijk aandacht aan het onderwerp besteed worden, want kinderen raken de kennis snel kwijt. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente.

De onderzoekers hebben een test bij 353 leerlingen van zes verschillende scholen afgenomen. De leerlingen herkende ongeveer zes van de tien gevallen van phishing. De kinderen kregen vervolgens een training waarbij ze leerden letten op onder andere email- en webadressen, overdreven urgentie (bijvoorbeeld: 'als je niet meteen reageert, dan...') en gebrekkig taalgebruik. Na deze training herkenden de scholieren 14 procent meer gevallen van phishing.

Geen sterke effecten op lange termijn

Vier weken na de training is er nogmaals een test afgenomen bij de kinderen. De leerlingen bleken toen niet veel beter te zijn in het herkennen van phishing dan voor de training. Wel herkenden ze echte e-mails beter.

Aandacht voor phishing op school en thuis

Volgens de onderzoekers moeten leerkrachten getraind worden op het gebied van phishing. Ook is het belangrijk dat er bij kinderen thuis aandacht wordt besteed aan het onderwerp.

Lees ook: Hoe herken je phishing?

Bron: Universiteit Twente

Meer over:

Gerelateerde dossiers

Phishing
Phishing

Phishing

  • Dossiers

Phishing is een vorm van internetfraude. Oplichters proberen via e-mails en sms'jes je persoonlijke gegevens te achterhalen.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant