Radar

toggle menu

Hoortoestellen

Er zijn 1,4 miljoen slechthorenden in Nederland. Ongeveer de helft hiervan heeft geen hoorapparaat. Een interessante markt voor audiciens. Hoortoestellen zijn dan ook big business. De grote spelers in deze markt - de audicienketens Beter Horen en Schoonenberg - maken veel reclame voor hun producten. Heel Nederland moet naar de hoorwinkel. Bekende Nederlanders, met overigens zelf uitstekend gehoor, proberen de grote groep latente klanten naar de winkel te lokken.

Maar wat kosten hoortoestellen eigenlijk? Voor zogenaamde ‘high-end’ toestellen - toestellen voor mensen met een complexe gehoorbeperking -  moet men diep in de buidel tasten. Men betaalt al snel 3000 oplopend tot 4000 euro. Maar is dat echt nodig?

Angelique van Lynden van de Nederlandse Vereniging van Slechthorenden (NVVS, www.nvvs.nl): “20-30 procent van de slechthorenden heeft zo’n high-end toestel echt nodig. Maar in de praktijk blijkt dat meer dan de helft van de slechthorenden een high-end toestel heeft.µ Niet iedereen die zo’n duur high-end toestel heeft die dus ook echt nodig. “Duurder is zeker niet altijd beterµ, zegt de NVVS.

En als je dan zo’n duur apparaat hebt, dan moet dit natuurlijk wel goed zijn afgesteld. Prof. Dr.ir.Wouter Dreschler, audioloog verbonden aan het AMC in het Amsterdam:  ‘het hoorapparaat is een halfproduct. De helft is het apparaat, de andere helft het afstellen door de audicien.’ De klant is dus voor een groot deel afhankelijk van de audicien. Die moet het apparaat instellen. Dreschler: µje kunt beter een middenklasse toestel hebben wat goed is aangepast dan een high-end wat slecht is aangepast.µ

Door de vergrijzing staan er de komende jaren massa’s potentiele klanten op de stoep van de grote spelers. De komende 30 jaar verdubbelt het aantal 65 plussers naar 4,5 miljoen. De NVVS pleit voor transparantie van de markt. Net als dat je erop moet kunnen vertrouwen dat een arts jou de beste behandeling geeft moet je er ook bij het aanschaffen van hoortoestellen erop kunnen vertrouwen dat je een passend advies krijgt. “ Het enige dat wij een consument dus kunnen adviseren is dat als zij meer dan 500 euro moeten bijbetalen (het gemiddelde bedrag) zij de audicien om een goede uitleg moeten vragen. Twijfelen zij aan die uitslag ga dan voor een second opinion naar een andere audicien of audioloog.µ Het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) heeft de minister in mei dit jaar geadviseerd de vergoedingslimieten voor hoortoestellen af te schaffen.   “Een slechthorende kan door gebrek aan transparantie nooit op gelijkwaardig niveau met zorgaanbieders (zoals audiciens) meebeslissen. Het huidige vergoedingssysteem werkt in de hand dat zorgverzekeraars zich niet actief met de hoortoestellenmarkt bemoeien.µ De minister zal naar verluid in het voorjaar 2012 op het CVZ advies over hoortoestellen reageren. Zorgverzekeraars Nederland spreekt van een “ ondoorzichtige en moeilijke marktµ.

Reacties

Op de Radar website moet je cookies accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant