Radar

toggle menu

Slimme energiemeter meet privégegevens

Energiebedrijven moeten 'slimme' energiemeters beter beveiligen. Anders bestaat het gevaar dat criminelen inzicht krijgen in het privéleven van klanten, dat door de nieuwe meters tot in detail wordt vastgelegd.

In een onderzoeksrapport dat eind deze week verschijnt, waarschuwen masterstudenten van de Universiteit van Amsterdam voor misbruik en fraude.

Ook het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) stelde onlangs in een adviesrapport dat de beveiliging nog onvoldoende is.

De slimme meter die in de toekomst in alle huizen verplicht is, slaat elk kwartier de meterstanden over het stroomverbruik op en elk uur het gasverbruik. Ook het waterverbruik kan worden vastgelegd. De gegevens worden dagelijks naar het energiebedrijf gestuurd.

Uit deze gegevens is zeer gedetailleerde informatie over het leefpatroon van de consument te halen. Bedrijven kunnen zien wanneer iemand doucht en op welke temperatuur, of hij een magnetronmaaltijd nuttigt of zelf kookt en of die voor een kleine of grote boodschap naar het toilet gaat.

Klanten kunnen op internet hun verbruik inzien. Volgens het onderzoek zijn de websites van bedrijven soms niet goed beveiligd. Criminelen kunnen bijvoorbeeld zien waneer iemand met vakantie is.

,,We maken ons ernstige zorgen over de privacyaspecten,'' zegt onderzoeker Bart Roos. ,,Het bedrijf beschikt over gegevens die niet van belang zijn voor de facturering. Er is geen reden waarom ze dit soort persoonlijke dingen moeten weten.''

Het ministerie van Economische Zaken en brancheorganisatie EnergieNed zeggen dat de privacy en veiligheid van klanten voldoende gewaarborgd zijn. Na de kritiek van het CBP heeft minister Van der Hoeven het wetsvoorstel, waar de Kamer vandaag over stemt, aangepast, zodat het voldoet aan de privacywetgeving. ,,De gegevens worden alleen beschiklbaar gesteld na expliciete toestemming van de klant,'' zegt een woordvoerder.

Bron: Algemeen Dagblad.

Lees ook

Reacties

Op de Radar website moet je cookies accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant