Radar

toggle menu

Slimme energiemeter volgend jaar ingevoerd

De zogenaamde slimme energiemeter kan vanaf volgend jaar alsnog worden ingevoerd. De verplichte invoering ervan stuitte in 2009 op tegenstand van het Radar Testpanel en vervolgens ook van de Eerste Kamer. Het naar aanleiding daarvan aangepaste wetsvoorstel kon vandaag wel op instemming van de senaat rekenen.

De 'slimme meter' is een apparaat dat energieverbruik meet en op afstand kan worden bediend. Het stuurt digitale informatie naar de netwerkbeheerder. Het idee erachter is dat die betere informatie kan geven aan de consument. Dat zou moeten leiden tot energiebesparing.

In onze uitzending van 6 april 2009 besteedden wij uitgebreid aandacht aan de voors en tegens van de slimme meter.

2009: Radar Testpanel en Eerste Kamer stemmen tegen
Wij hebben ons Testpanel destijds gevraagd wat zij vond van de verplichte invoering van de slimme meter, die de toenmalige minister Maria van der Hoeven had voorgesteld. Onze panelleden waren hier toen duidelijk tegen. De meter was duurder en het panel maakte zich zorgen over de inbreuk op de privacy. (Lees meer.)

Onze Testpanelenquête bleef niet zonder gevolgen: mede naar aanleiding hiervan steme de Eerste Kamer toen tegen de invoering ervan.

Inmiddels heeft Maxime Verhagen, de huidige minister van Economische Zaken, een aangepaste voorstel ingediend. Die kon vandaag dus wel de goedkeuring van de Senatoren wegdragen.

Slimme energiemeter niet verplicht
Het nieuwe voorstel voorziet in een betere bescherming van persoonsgegevens en kan niet verplicht worden opgelegd aan consumenten. Als iemand een slimme meter heeft, mogen netbeheerders deze zes keer per jaar uitlezen voor overzichten van verbruik, eenmaal voor de jaarlijkse eindafrekening, bij verhuizen en bij het overstappen naar een andere leverancier.

De slimme meter wordt eerst op kleine schaal ingevoerd. Dat gebeurt bij reguliere vervanging, bij een ingrijpende renovatie, bij nieuwbouw of op verzoek van een consument. Een verdere invoering erna gebeurt in overleg met de Tweede Kamer. Dat gebeurt onder meer op basis van een peiling onder consumenten door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Netbeheer Nederland 'is tevreden dat er nu duidelijkheid is', aldus de brancheorganisatie in een reactie tegen het ANP. Een van de voordelen van de slimme meter is volgens de organisatie dat de nauwkeurigheid van de gas- en elektriciteitsrekening verbetert.

© Radar / ANP

Lees ook

Reacties

Op de Radar website moet je cookies accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant