Radar

toggle menu

Toch mogelijk slimme energiemeter

Mogelijk komt er toch nog snel een slimme energiemeter voor 'alle' huishoudens. Deze keer zouden mensen kunnen weigeren er een te laten installeren of zelf kunnen bepalen hoe vaak de meter wordt afgelezen. Een slimme energiemeter stuurt digitaal informatie naar de netwerkbeheerder. Het apparaat kan op afstand worden bediend en uitgelezen.

Demissionair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken stuurt volgende week een voorstel daarover naar de Tweede Kamer. Dit liet ze weten aan het VARA-consumentenprogramma Kassa.

Ruim een jaar geleden besteedden wij in onze uitzending al aandacht aan de slimme meters. Hoe voordelig een slimme meter is, wat de praktijkervaringen zijn en hoeveel u ermee bespaart ziet u hier.

De Eerste Kamer wees het eerdere voorstel van Van der Hoeven over slimme meters af, omdat het inbreuk zou maken op de privacy. In dat wetsontwerp kon het energiebedrijf bijna voortdurend op afstand de meters aflezen. Dit zou moeten leiden tot betere informatie aan de consument over het verbruik en daarmee tot energiebesparing.

De Consumentenbond wilde niet dat ,,achter de voordeur'' wordt gekeken of mensen thuis zijn en welke apparatuur er is. Volgens de bond jagen de slimme meters de consument op kosten en bieden ze alleen voordeel voor de energiebedrijven.

Bron: ANP

Lees ook

Reacties

Op de Radar website moet je cookies accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant