Radar

toggle menu

Verhoging proceskosten deels teruggedraaid

De griffierechten gaan minder hard omhoog. Bronnen rond het Binnenhof bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws donderdag. Griffierechten zijn de kosten die een burger of bedrijf zelf moet betalen voor het starten van een gerechtelijke procedure.

De verhoging zal nu 32 miljoen in plaats van 45 miljoen opbrengen. Dat maakt het kabinet tijdens Prinsjesdag bekend.

Het kabinet en de 'bevriende oppositie' van D66, SGP en ChristenUnie zijn tijdens het begrotingsoverleg niet eens geworden over een aantal maatregelen van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het gaat om de verhoging van de griffierechten, de bezuiniging op de rechtsbijstand en de invoering van elektronische detentie (de enkelband).

D66 zegt in RTL Nieuws de maatregelen niet te zullen steunen. 'Er is geen steun voor van D66 in de Tweede Kamer en ik verwacht ook geen steun in de Eerste Kamer', zegt Tweede Kamerlid Gerard Schouw.

Door het wegvallen van de steun van de 'bevriende oppositiepartijen' dreigen de voorstellen van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven nu te sneuvelen in de Eerste Kamer. Daar heeft het kabinet van VVD en PvdA geen meerderheid.

Bron: ANP

Lees ook

Reacties

Op de vernieuwde Radar website kan er nog niet worden gereageerd op artikelen.

Ook interessant