toggle menu

1,7 miljoen euro schade door nep-bitcoinadvertenties

1,7 miljoen euro schade door nep-bitcoinadvertenties

Bij de Fraudehelpdesk is 1,7 miljoen euro aan schade gemeld door bitcoinadvertenties op Facebook. Met valse citaten van BN'ers worden mensen verleid om geld te investeren in bitcoin of aandelen. Als ze daarop ingaan, zijn ze dat geld vaak kwijt.

De namen van BN'ers worden misbruikt voor de advertenties. Het lijkt alsof de berichten geplaatst zijn John de Mol, Humberto Tan of Alexander Klöpping. Die zeggen er echter niks mee te maken te hebben en waarschuwen mensen voor de scam. De Mol kondigde stappen aan tegen Facebook, die de advertenties plaatst.

Het advertentiesysteem van Facebook en Google lijkt de zwakke plek, zegt NOS. Die zouden de advertenties tegen moeten houden, maar daar gaat kennelijk iets mis. Klöpping tegen de NOS: 'Als ik dit soort advertenties rapporteer, staan ze er na een maand nog'.

Andere website in Dublin

Een betrokkene zou gezegd hebben dat Facebookmedewerkers in Dublin een andere website zien dan in Nederland. Zo proberen fraudeurs onopgemerkt te blijven. Bovendien lijken de berichten vaak door te sturen naar gehackte sites, waar de berichten van de cybercriminelen staan. Dat maakt het ook lastiger om de advertenties uit de lucht te halen.

Ook de NOS heeft een aantal advertenties gerapporteerd: 'In drie gevallen kwam er een reactie van Facebook, waarbij het bedrijf twee keer zei dat de reclame niet tegen de regels is. Op andere meldingen heeft het bedrijf nog niet gereageerd.' Een woordvoerder zegt dat bitcoin-advertenties aan strenge regels moeten voldoen, en dat ongewenste reclame wordt verwijderd.

Bron: NOS

Ook interessant