'2 miljard nodig voor schade aardbevingen'

'2 miljard nodig voor schade aardbevingen'

Er moet 2 miljard euro beschikbaar komen om de gevolgen van de aardbevingen in Groningen de komende vijf jaar op te vangen. Dat zegt Max van den Berg, commissaris van de Koning in Groningen, zaterdag in een interview met het Dagblad van het Noorden.

De 1,2 miljard euro die minister Kamp van Economische Zaken in januari toezegde is niet meer toereikend om de schade te dekken, zegt Van den Berg.

Sinds de aardschokken in de stad Groningen en de gemeente Hoogezand-Sappemeer in september is het risicogebied volgens de commissaris aanzienlijk groter geworden. In het bedrag van 1,2 miljard was rekening gehouden met globaal de helft van het aantal mensen en gebouwen dat nu in de gevarenzone blijkt te liggen, zegt hij. Van den Berg vindt dat de minister en de Nederlandse Aardolie Maatschappij zich ruimhartiger moeten opstellen. De schade-afwikkeling verloopt bovendien traag, onder meer door allerlei ingewikkelde juridische regels, aldus Van den Berg.

Een jaar geleden zei Van den Berg dat er een miljard euro nodig is voor de bewoners die schade hebben van de aardschokken. Hij werd daarna naar eigen zeggen 'bijna een jaar weggehoond door de Tweede Kamer'. Uiteindelijk sloot de provincie een akkoord met de NAM en de minister over 1,2 miljard euro aan compensatiegeld.

Bron: ANP

Ook interessant