2.500 Nederlanders op internationale bellijst oplichters

2.500 Nederlanders op internationale bellijst oplichters

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft 2.500 Nederlanders via een brief gewaarschuwd voor boilerrooms: oplichters die hen met dubieuze beleggingsaanbiedingen kunnen benaderen. Hun gegevens prijken op een lijst die de politie en tijdens een internationaal strafrechtelijk fraudeonderzoek in handen kreeg. 

Malafide organisaties bellen mensen op die lijsten op met een zogenaamd uitzonderlijke beleggingskans. Nadat ze hun vertrouwen hebben gewonnen, houden de oplichters hun slachtoffers voor dat er weinig risico's aan hun belegging verbonden zijn en dat het snel geld zal opleveren. Wanneer iemand uit de belegging wil stappen, is de fraudeur niet meer te bereiken. 

Meer fraude

Het aantal meldingen van beleggingsfraude is gestegen van 147 in 2017 tot 429 in 2019. Dat blijkt uit cijfers van de landelijke Fraudehelpdesk. Vorig jaar verloren 379 mensen samen ruim 10,7 miljoen euro. Niet alle beleggingsfraude wordt gemeld: het werkelijke aantal en totaalbedrag liggen vermoedelijk een stuk hoger. 

Onbewust gegevens achterlaten

Oplichters stellen deze lijsten samen via gegevens die mensen online invullen of onbewust achterlaten door op advertenties op social media of andere media te klikken. Ook wie iets aanklikt op een site met beleggingsaanbiedingen, kan makkelijk op een lijst belanden. Van de lijst gegooid worden, is moeilijk: de bellijsten blijven internationaal circuleren, waardoor ze telkens bij nieuwe malafide aanbieders belanden. 

Stijging door corona

We spenderen tijdens de coronacrisis meer tijd online, waardoor mogelijk ook meer oplichters actief zijn. 'Wij nemen veel voorvallen van fraude waar', meldt Jan Boerboom, hoofd Marktintegriteit en Handhaving bij de AFM: 'We waarschuwen consumenten: wees zeer alert. Hang meteen op wanneer je met telefonische verkoop van beleggingen te maken krijgt. 

Het AFM heeft ook tips voor wie oplichting wil voorkomen: 

Ook interessant