2,6 miljoen mensen ziek door infecties uit ziekenhuis

2,6 miljoen mensen ziek door infecties uit ziekenhuis

In de Europese ziekenhuizen sterven jaarlijks 91.000 mensen aan infecties die ze ter plekke hebben opgelopen. Dat heeft een nieuwe studie uitgewezen. Het aantal patiënten dat in een kliniek besmet raakt wordt geraamd op 2,6 miljoen. Het gaat vaak om longontsteking, bloedvergiftiging, urineweg- en wondinfecties. Ziektegevallen door multiresistente bacteriën zijn daarbij inbegrepen.

De onderzoekers hebben hun bevindingen dinsdag bekendgemaakt in het vakblad 'Plos Medicine'. 'Deze studie is in mijn ogen de beste die ik over dit thema heb gezien, niet alleen in Europa', prees Petra Gastmeier, een Berlijnse deskundige op dit gebied. 'Het komt overeen met onze vermoedens.' Ze schat dat ruwweg een derde van de besmettingen te voorkomen is, door bijvoorbeeld betere hygiëne.

Ziektepreventie en controle

Het onderzoeksteam werd geleid door de Italiaan Alessandro Cassini, verbonden aan het Europees Centrum voor Ziektepreventie en Controle (ECDC). Hij maakte gebruik van gegevens die in 2011-2012 zijn verzameld in dertig landen met in totaal 510 miljoen inwoners.

Bron: ANP

Ook interessant