toggle menu

424 miljoen opgehaald met crowdfunding in 2019

424 miljoen opgehaald met crowdfunding in 2019

Met crowdfunding is vorig jaar 424 miljoen euro opgehaald. Dat is 29 procent meer dan in 2018, toen de totale opbrengst 329 miljoen euro was. Dat meldt de gespecialiseerde website CrowdfundingCijfers.nl, dat sinds 2011 de ontwikkeling van crowdfunding in Nederland in kaart brengt.

Bij crowdfunding legt een groep mensen ieder een relatief klein bedrag in om een project of onderneming te financieren. Vorig jaar werden voor het eerst in een jaar meer dan 10.000 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd.

Gemiddeld ingezameld bedrag: 148.000 euro

Ondernemingen haalden in totaal 387 miljoen euro op, 91 procent van het totaalbedrag. Gemiddeld zamelde een bedrijf 148.000 euro in. 'Het aantal ondernemingen dat crowdfunding inzet groeide in 2019 niet ten opzichte van het jaar ervoor. Het bedrag dat zij ophalen groeide wel. Ondernemingen financierden in 2019 gemiddeld 30 procent meer per project', zegt Gijsbert Koren van CrowdfundingCijfers.nl. De meest populaire vorm van crowdfunding is een lening. Afgelopen jaar was 86 procent van het met crowdfunding opgehaalde bedrag in de vorm van een lening.

Voor creatieve projecten, zoals film, muziek en theater, bedroeg het totaalbedrag 9,9 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project was 11.000 euro. Voor maatschappelijke projecten, zoals een speeltuin of schoolproject, was het bedrag 16,2 miljoen euro en het gemiddelde bedrag 2000 euro. Consumenten die via crowdfunding een persoonlijke lening financierden voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of verbouwing van hun huis, haalden in totaal 10,8 miljoen euro op, met als gemiddeld bedrag 8000 euro.

In 2019 werden meer dan 13.087 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd. Met name het aantal maatschappelijke projecten groeide fors, tot 63 procent van het totaalaantal via crowdfunding gefinancierde projecten. Steeds meer mensen zetten crowdfunding in voor de financiering van een persoonlijke wens of voor een goed doel.

Radar over crowdfundig

We leggen hier uit wat crowdfunding eigenlijk is.

In 2019 besteedde Radar meerdere keren aandacht aan crowdfunding, en onder meer aan het verhaal van Dream or Donate. Kijk de uitzending terug: Geld aan de strijkstok bij crowdfundingplatforms. En lees ook: Schikking voor tientallen gedupeerden Dream or Donate.

En ook uit een poll van Radar blijkt: Steeds meer mensen investeren in crowdfunding, of zetten zelf een initiatief op.

Bron: ANP

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant