toggle menu

450 meldingen over sterilisatiemethode Essure

450 meldingen over sterilisatiemethode Essure

In Nederland hebben ongeveer 450 van de 30.000 vrouwen die zijn gesteriliseerd met Essure-implantaten melding gemaakt van lichamelijke klachten.

De meest genoemde klachten zijn pijn en vermoeidheid. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag. Essure-implantaten zijn een sterilisatiemethode die bestaat uit kleine veertjes die in de eileiders worden geplaatst. Sommige vrouwen krijgen hier echter last van, bleek eerder al uit Amerikaans onderzoek.

Negatieve invloed

Volgens het RIVM gaat het bij de pijnklachten vooral om de buik, de rug en het hoofd. Daarnaast worden hevige bloedingen tijdens en tussen de menstruatie, stemmingswisselingen, geheugenverlies en concentratieproblemen gemeld. 'Veel vrouwen geven aan dat deze klachten hun dagelijks leven negatief beïnvloeden. Ze voelen de veertjes zitten of ervaren beperkingen bij het bewegen', aldus het onderzoeksinstituut.

Medisch noodzakelijk

De gemelde klachten komen van vrouwen die tussen 2001 en 2016 het implantaat hebben gekregen. Hun gemiddelde leeftijd was 37 jaar op het moment van de sterilisatie. NVOG, de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, liet eerder al weten dat de Essure-implantaten verwijderd kunnen worden. Dit wordt meestal door de zorgverzekering vergoed, omdat het een medisch noodzakelijke behandeling is.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant